Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Fentanyl grondstoffen in Breda

okt 30, 2020

Afgelopen donderdag werd door de politie in Breda in een loods aan de Sprundelsebaan zo’n 2.000 liter chemicaliën aangetroffen. Volgens experts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat het vermoedelijk om grondstoffen voor de productie van het zeer verslavende opiaat fentanyl.

Nooit eerder

Het is voor het eerst dat grondstoffen voor deze drug in Nederland zijn aangetroffen, laat de politie Breda weten. De chemicaliën werden aangetroffen in 25 liter-jerrycans, maar ook in drums van 200 liter. In diezelfde loods ontdekten agenten ook nog honderden lege jerrycans en andere materialen waarmee de chemicaliën verwerkt kunnen worden.

Onderzoek

Uit onderzoek moet nog blijken wat de functie van de Bredase loods was. Zo kan er mogelijk een drugslab in aanbouw zijn aangetroffen, maar kan de loods ook zijn gebruikt als doorvoerlocatie van de chemicaliën.

Fentanyl is een zwaar verslavende opiaat. Het is vijftig keer krachtiger dan bijvoorbeeld heroïne en honderd keer zo krachtig als de pijnstiller morfine. Het gebruik van fentanyl kan bij kleine hoeveelheden al gevaarlijk zijn. De drug zorgt vooral in de Verenigde Staten voor enorm veel verslaafden en is daarmee een hoofdpijndossier voor de overheid geworden.