Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Festivals moeten ook kapot in Nederland

sep 18, 2023
Festival

Nederland is echt geen prettige plek meer om te wonen. Het Brabantse waterschap De Dommel pleit ervoor dat festivals zelf verantwoordelijk moeten zijn voor het reinigen van afvalwater voordat het naar het riool wordt geloosd. Het waterschap beweert dat tijdens festivals aanzienlijke hoeveelheden drugsresten in het water belanden.

Hoge kosten

Het schoonmaken van dit water is kostbaar, en daarom zou de festivalorganisatie de kosten moeten dragen, aldus Bas Peeters, een bestuurder van het waterschap, in het Eindhovens Dagblad. Hij benadrukt dat dit niet uit te leggen is aan de belastingbetaler.

Negatieve gevolgen

De drugsresten komen in het water terecht via urine en ontlasting van festivalgangers. Hoewel een deel van deze stoffen wordt gefilterd, wordt niet alles verwijderd. Sommige afvalstoffen bereiken de bekkens die worden gebruikt voor drinkwater in Rotterdam en omgeving via de Maas. Bovendien heeft dit negatieve gevolgen voor het aquatische leven, inclusief vissen en planten.

Organische stoffen

Oorspronkelijk werden zuiveringsinstallaties gebouwd om organische stoffen uit rioolwater te verwijderen, maar tegenwoordig bevat afvalwater veel meer chemische stoffen, waaronder medicijnresten, microplastics, PFAS en resten van drugs. Bedrijven zijn al verplicht om via vergunningen hun afvalwater te zuiveren, en er wordt ook gesproken met ziekenhuizen om medicijnresten uit hun afvalwater te verwijderen. Volgens Peeters zouden festivals de volgende logische stap moeten zijn in dit proces. Hij kan echter niet precies inschatten wat het zou kosten voor festivals om hun afvalwater zelf te zuiveren.