Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Forse straffen voor smokkelaars

nov 16, 2017
hamer rechtbank

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag gevangenisstraffen tot acht jaar geëist tegen vijf mannen in de leeftijd van 39 tot 50 jaar en afkomstig uit Utrecht, Alphen a/d Rijn en IJsselstein. Zij worden, in wisselende samenstelling, onder andere verdacht van grootschalige drugssmokkel en deelname aan een criminele organisatie.

Naast gevangenisstraf eiste de officier van justitie ook nog eens geldboetes tot 25.000 euro. Alle verdachten staan terecht tijdens een meerdaags proces bij de meervoudige kamer van de rechtbank op Schiphol. Drie van de vijf worden ervan verdacht dat zij op 31 juli 2015 maar liefst 547 kilo cocaïne Nederland binnen te hebben gesmokkeld. Dat zou zijn gebeurd in een hydraulische cilinder, afkomstig uit een vrachtzending uit Zuid-Afrika, die via Schiphol werd binnen gesmokkeld. Om de cocaïne vanaf Schiphol te vervoeren, huurden de mannen een vrachtwagen.

Ook wordt drie verdachten verweten in september van dat jaar met een zeecontainer uit Ghana 5.685 kilo cannabis de haven van Rotterdam te hebben binnengesmokkeld. De container werd afgeleverd in een loods in Zevenhuizen, waarna de mannen werden aangehouden.

Bovendien verdenkt het OM vier van de vijf mannen ervan dat zij tussen 1 januari 2015 en 23 september 2015 deelnamen aan een criminele organisatie die op meerdere plekken drugs Nederland binnensmokkelde. Het gaat onder andere om de plaatsen Haarlemmermeer (Schiphol), Rotterdam, Zevenhuizen, Zwammerdam, Utrecht, IJsselstein, Zoetermeer en Waddinxveen.

Tot slot worden twee mannen verdacht van het voorhanden hebben van meerdere wapens (stroomstootwapens en vuurwapens) en munitie. Twee andere verdachten wordt witwassen verweten.

De rechtbank doet uitspraak op 8 december