Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Gaat de oorlog tegen drugs op de schop?

sep 4, 2022
Oorlog tegen drugs

Nadat een Amerikaanse president zo’n 40 jaar geleden de oorlog tegen drugs verklaarde is de wereld overspoeld met veel drugs van een uitmuntende kwaliteit, barst Amerika uit zijn voegen voor wat betreft het aantal verslaafden. De gevangenissen puilen uit met mensen die voor drugs zijn veroordeeld tot ongekend lange straffen en toch is alle drugs volop verkrijgbaar. En Nederland? Die wil het Amerikaanse voorbeeld volgen.

Ministers van justitie

Al tientallen jaren horen we in Nederland nieuw aantredende ministers van justitie roepen dat ze – de indruk wekkend dat het het ei van Columbus is – een andere maar vooral hardere aanpak inzetten tegen drugscriminaliteit. De miljoenen, nee de honderden miljoenen vliegen je om de oren. Miljoenen die voornamelijk banen scheppen dan wel in stand houden. De kreet ‘anders was het nog veel erger geweest’ kunnen we gezien de huidige staat van het drugs koninkrijk der Nederlanden wel naar het rijk der fabelen verwijzen.

Iedere nieuwe Minister van Justitie begint met goede moed en vraagt om meer geld voor de oorlog tegen drugs. Zo gaat dat al decennia

Ogen blijven gesloten

Waarom blijven de ogen van de bestuurders gesloten voor wat ze aanrichten? Al decennia lang zien we een toename in de hoeveelheden illegale drugs die Nederland binnenkomt, we zien een betere kwaliteit drugs tegen een lagere prijs en de criminaliteit wordt met de week harder en intensiever. Geen enkele aanpak lijkt te werken: harder straffen, op de nek zitten, betere controles, meer inzet personeel bij justitie en douane, ga zo maar door. En toch volharden de bestuurders in een zinloze aanpak van een probleem dat ze voornamelijk zelf hebben geschapen.

Legaliseren zou Nederland bedreigen

Vanzelfsprekend in het legaliseren van drugs, zoals we dat wel met alcohol en nicotine gedaan hebben overigens, werken als een magneet naar Nederland. We zien met het gedoogbeleid – ook al zo’n kansloos project – dat het als een malle Duitsers, Belgen en Fransen aantrekt die in Nederland hun geliefde rookwaar komen scoren. Wanneer harddrugs gelegaliseerd wordt, dan gebeurt daarmee waarschijnlijk precies hetzelfde. En dat lokt dan weer buitenlandse criminelen aan.

Niemand hoor je over Europa

Als de bestuurders zoals een Minister of een Korpschef aan tafel van één van de ontelbare talkshows weer eens aanschuiven dan is dat vrijwel altijd om het volk te vertellen dat er echt meer mensen en dus meer geld nodig is om de oorlog tegen drugs een beetje te winnen. Maar de geschiedenis leert ons anders. Waar blijft de Europese gedachte naast het feit dat erin een gemiddelde spijkerbroek tegenwoordig 8 labels zitten omdat het moet van Europa?
Een aanpak op internationaal niveau zoals bij Interpol boekt ook wel succesjes maar het draagt ook nul komma nul bij aan oplossingen. Waarom geen Europese aanpak op het gebied van legalisering?

Europa is goed in het opleggen van regels die het de handel en consument lastig maken, maar komt zelden met goeie oplossingen

Begin eens met wiet en xtc

Zowel wiet als xtc zijn bewezen niet slecht voor een mens. De vraag waarom het dus strafbaar is om het te verhandelen, te produceren of te bezitten is dus een vraag waarop we eens een discussie los zouden moeten laten. De legalisering van wiet alleen al is op Europees niveau makkelijk in te voeren en wanneer de omzetten ook nog binnen het fiscale plaatje komen en de honderden miljoenen die Europa besteedt inzake de bestrijding ervan niet meer nodig zijn dan boek je toch enorme winsten op financieel gebied, maar ook zeker op de daling van de criminaliteit.

Legaliseren kent nogal wat voordelen:

  • minder criminaliteit
  • belastinginkomsten
  • kwaliteitscontrole
  • geen drugsafval

XTC legaliseren

Het legaliseren van de stof MDMA dat er voor zorgt dat je xtc pil werkt, zou nog veel meer voordelen brengen. Allereerst doet een legalisatie alleen maar voordelen zoals een kwaliteitscontrole, afdracht van belastingen, geen dumpingen meer van drugsafval en dalende criminaliteit. Het complete proces is van productie tot aan de eindgebruiker te volgen en de honderden miljoenen in de strijd tegen dit middel kunnen worden besteed aan ouderen, de zorg, of infrastructuur. Vanzelfsprekend dient dit ook op Europees niveau te gebeuren om crimineel grensverkeer te voorkomen.

Zware verslavende middelen

Maar wat dan met de zware verslavende middelen? Zware pijnstillers, heroïne en dat soort spul wordt in Europa op kleine schaal gebruikt en kan derhalve dus binnen het huidige beleid blijven. De inzet van personeel kan sterk gereduceerd worden. Onderzoeken tonen bovendien aan dat gebruikers die legaal bepaalde verdovende middelen kunnen krijgen niet snel meer naar verboden middelen zullen grijpen.

Zware pijnstillers levert veel verslaafden er aan op

De roep naar een wapenstilstand

Op de website van de politieacademie staat een artikel waarbij de schrijver zich afvraagt waarom de drugsoorlog nog gaande is, voormalige presidenten van de USA hebben zich er inmiddels meermaals tegen uitgesproken, net zoals de president van Colombia. Het lijkt er toch op de er voorzichtig een kleine kentering gaande is in deze zinloze oorlog. Een oorlog waarvan we mogen hopen dat ook het volk het een keertje inziet dat advocaten, rechters, journalisten en vele honderden jonge gasten het leven hebben gelaten uitsluitend en alleen omdat drugs illegaal is gemaakt.