GBL dealer moet 1,1 miljoen dokken

RODEN – Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) is een schikking aangegaan met een 39-jarige man uit Roden van ruim een miljoen euro, dat hij verdiende met de verkoop van GBL, een grondstof voor GHB.

De Rodenaar werd op 24 december 2013 door de rechtbank Noord-Nederland veroordeeld voor overtreding van de Opiumwet, valsheid in geschrift en overtreding van de Wet wapens en munitie. Tegen de man bestond de verdenking dat hij GBL had verkocht met als doel er GHB van te maken. GHB staat sinds 9 mei 2012 op lijst 1 (harddrugs) van de Opiumwet en is verboden. De man verkocht GBL via verschillende websites aan tientallen afnemers afkomstig uit verschillende landen. Op de door hem verzonden postpakketten waarin de GBL zat, vermeldde hij meestal onjuiste verzendgegevens en dat maakte het voor de rechter extra verdacht. Eind 2013 werd hij veroordeeld tot 30 maanden cel.
Tegen die uitspraak ging de 39 jarige in hoger beroep. Dat diende op 2 maart 2016 en het hof legde hem 19 maanden cel op voor de strafbare voorbereidingshandelingen (verkoop van de GBL) en daarop nog een extra maand voor het bezit van GHB. Op 6 juni werd de uitspraak van het Hof bekrachtigd door de Hoge Raad.

Het OM heeft het bedrag, dat de man verdiende aan zijn criminele activiteiten, berekend op ruim 1.5 miljoen euro. De Rodenaar en zijn advocaat hebben ermee ingestemd dat het OM 1.121.124,20 euro plus rente ontneemt van de man.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *