Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Gerard Spong smeekt Wimlex

jan 18, 2017

Zeer uitzonderlijk: Advocaat Gerard Spong heeft koning Willem-Alexander om hulp gevraagd in de zaak van de Nederlandse coffeeshophouder Johan van Laarhoven en zijn vrouw.

De twee zijn in Thailand veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld. Dat geld is legaal verdiend met coffeeshops in Nederland.
Johan Van Laarhoven heeft een celstraf gekregen van 103 jaar, zijn vrouw moet 18 jaar in een Thaise cel verblijven. Eerder schreef ook Van Laarhoven zelf een smeekbede aan de koning, maar een reactie hierop bleef uit.

Het is ongebruikelijk dat een advocaat vraagt of het koningshuis zich met een zaak wil bemoeien. Maar de Oranjes hebben van oudsher een goede band met het Thaise koningshuis en daarop vestigt Spong zijn hoop.

De nieuwe Thaise koning Vajiralongkorn verleent bij zijn aantreden 150.000 gevangenen gratie. Onder de gedetineerden die eerder vrij kunnen komen, bevinden zich ook veroordeelden voor drugsmisdrijven, zoals Van Laarhoven.

De familie van Van Laarhoven maakt zich ernstig zorgen over de gezondheid van Johan, die in Thailand met 40 mensen een kleine cel moet delen en amper kan beschikken over vers drinkwater.