Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Goed half jaar voor de cocaïnehandel

jul 13, 2023
Berg cocaïne

De drugsvangsten van de Douane in het eerste halfjaar van 2023 zijn hoger dan die in dezelfde periode van 2022, blijkt uit de halfjaarcijfers. Opvallend is dat er meer kleine vangsten zijn van onder de 100 kilo, terwijl het aantal grote vangsten ongeveer gelijk is gebleven, waarbij het gaat om meer dan 1.000 kilo cocaïne.

Bijna 30 ton

In totaal heeft de Douane in het eerste halfjaar 29.702 kilo cocaïne onderschept, iets meer dan in de eerste helft van 2022 toen er 22.009 kilo werd onderschept. De grootste vangst in een haven vond plaats in juni, waarbij bijna 3.600 kilo cocaïne werd gevonden in de haven van Rotterdam.

Met andere landen

Nederland werkt steeds nauwer samen met andere landen, zoals de Belgische douane, en er zijn nieuwe Douane-liaisons in Zuid-Amerika. Ook wordt er steeds vaker informatie uitgewisseld met landen waaruit cocaïne wordt gesmokkeld, wat heeft bijgedragen aan de vangsten.

Vlissingen is hot

Een opvallende ontwikkeling is dat de Douane steeds meer drugs vindt in de haven van Vlissingen, waar het afgelopen halfjaar zeven vangsten plaatsvonden met in totaal ongeveer 3.000 kilo drugs. Dit is hoger dan het aantal vangsten in de eerste helft van 2022, toen er vijf vangsten waren met in totaal 2.200 kilo. De toename is te danken aan de verbeterde samenwerking met handhavingspartners en bedrijven in dat gebied.

Luchtpost

Wat betreft luchtvrachten is er een toename te zien in het aantal vangsten, maar het grootste deel van de toename is toe te schrijven aan één grote vangst van 288 kilo. In het eerste halfjaar van 2022 waren er 296 vangsten met in totaal 300 kilo, terwijl er in het eerste halfjaar van 2023 245 vangsten waren met 680 kilo. Opmerkelijk is dat het aantal in beslag genomen kilo’s is gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Verschillende methoden

Bij het smokkelen van drugs maken criminelen gebruik van verschillende methoden, zoals luchtvrachten, smokkel onder water in schepen en drugs die los in containers worden aangetroffen. De Douane merkt op dat criminelen nog steeds voornamelijk de rip-off methode gebruiken, waarbij cocaïne wordt verstopt tussen reguliere ladingen. In 70% van de gevallen is er sprake van rip-off, waarbij de drugs vaak worden gevonden in sporttassen of op makkelijk bereikbare plekken in de container. Bij 50% van de gevallen worden de verdovende middelen verstopt in containers met fruit. De overige 20% betreft andere ladingen, zoals vis, vlees, cacaobonen, koffie en hout.

Samenwerking

Om drugssmokkel tegen te gaan werkt de Douane intensief samen met andere overheidsorganisaties, zoals de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst, de politie en het Openbaar Ministerie. Daarnaast worden er vangsten gedaan met behulp van inlichtingen van partnerorganisaties.

De handel floreert

Ondanks al die tienduizenden vernietigde kilo’s, de vele moorden, de eeuwen opgelegde gevangenisstraffen en het ondermijningsfeestje dat justitie met zichzelf viert, er is in de afgelopen tien, twintig jaar geen ruk veranderd. Ja toch één ding en dat is dat er nog meer mensen bij de overheid werken aan de zinloze oorlog tegen drugs. Volgslagen zinloos.