Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Grass Company: wel betalen, geen steun

jun 28, 2018

Ze hebben bij justitie geen tijd om zich in te zetten voor de in Thailand gedetineerde ex eigenaar van The Grass Company Johan van Laarhoven, die in Thailand onterecht wegkwijnt in een cel in Bangkok. Maar kennelijk is er wel voldoende mankracht en inzet om The Grass Company achter hun broek aan te zitten.

Justitie probeert ten minste twintig miljoen euro af te pakken van coffeeshopketen The Grass Company, vier Brabantse coffeeshops, waarvan er drie ook restaurant zijn. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Breda bevestigt tegenover het Brabants Dagblad dat de ontnemingsprocedure in gang is gezet.

De aankondiging van het Openbaar Ministerie betekent dat de al jaren slepende oorlog tussen justitie en Brabants grootste coffeeshopketen er een extra detail bij krijgt. The Grass Company heeft zowel in Den Bosch als in Tilburg twee vestigingen. De oprichters, waaronder dus Johan van Laarhoven hangt al jaren een strafzaak boven het hoofd waarbij Johan zou moeten getuigen en daarvoor naar Nederland gehaald zou moeten worden. Johan en zijn broer Frans worden verdacht van belastingfraude, witwassen en valsheid in geschrifte.

De nieuwe ontnemingsprocedure is terug te voeren op twee geheime voorraadplaatsen van The Grass Company die de politie in 2011 en 2014 ontdekte in respectievelijk Den Bosch en Tilburg. In een loods aan de Bossche Rietveldenweg lagen 8 kilo wiet en bijna 15.000 voorgedraaide joints, aan de Kooikerstraat in Tilburg werd in een goed verstopte ruimte 10 kilo wiet gevonden. Over de Bossche voorraadplaats oordeelde het gerechtshof in november 2015 al dat die noodzakelijk was om de twee coffeeshops in de stad draaiende te houden. Het hof kwam tot een schuldigverklaring, maar legde geen straf op. De strafzaak over de Tilburgse bewaarplaats is nog niet begonnen.

Nu is de vraag maar zeer of je kunt gedogen en vervolgens kunt afpakken. Justitie wil de zaak verder niet toelichten, advocaat Sidney Smeets van The Grass Company wel. Smeets zegt verbaasd te zijn over de stap van justitie. Want bij vrijwel andere coffeeshops die een rechterlijk pardon hebben gekregen, heeft justitie de ontnemingsvordering in de prullenbak gegooid of in de ijskast gezet. Logisch, vindt Smeets. Als de rechter uitspreekt dat het noodzakelijk is dat een coffeeshop er een voorraad op na mag houden, is het uitermate vreemd dat justitie blijft denken dat er toch nog geld afgepakt kan worden. Bij een ontneming gaat het om terughalen van ‘wederrechtelijk verkregen voordeel’: maar wat is er -zo zegt Smeets – nog wederrechtelijk als rechters het vertikken om straf op te leggen aan de coffeeshops?

De onvrede bij The Grass Company betreft ook de hoogte van de ontneming: minimaal 20 miljoen, het exacte bedrag wil ook de coffeeshopketen niet zeggen. Het bedrag is niet gebaseerd op de hoeveelheid drugs die in de geheime voorraadplaatsen werd aangetroffen, maar op de volledige omzet van de coffeeshops. Justitie beroept zich daarbij op een omstreden arrest van de Hoge Raad: het zogenaamde Black Widow-arrest uit 2003, genoemd naar de gelijknamige coffeeshop in Maastricht.

In de strafzaak over het magazijn aan de Bossche Rietveldenweg stelde justitie dat de jaaromzet van de twee Grass Company-shops in Den Bosch 8,6 miljoen euro bedroeg. Voor de twee coffeeshops in Tilburg is dat waarschijnlijk een vergelijkbaar bedrag.

Bronnen: AD, BN de stem en Omroep Brabant.