Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Gratis stroom voor Duitse kwekers

okt 28, 2017

De Duitse energieleveranciers weten zich geen raad met de opgewekte elektriciteit. Door de harde wind van de afgelopen dagen en de voorspelde zeer harde wind morgen is er een overcapaciteit die mogelijk leidt tot geld toe als je stroom verbruikt.

Een koren op de molen van de Duitse binnenkwekers die hun lampen dus met plezier zien branden boven de planten. Mochten de Duitsers geld toe krijgen per verbruikt KwH dan is nog niet bekend hoe dit verrekend gaat worden. Een soortgelijke situatie deed zich enige tijd geleden ook al voor maar toen was het slechts voor een paar uur.

Duitsland is al langer de Europese koploper in het produceren van windenergie. Een derde van de capaciteit van alle windmolens in de EU wordt geleverd door Duitsland.

Maar morgen wordt er nog meer windenergie geproduceerd dan anders, doordat het harder gaat waaien. “In het noorden van Duitsland gaat het morgen stormen, net als bij ons op de Wadden”, zegt weerman Peter Kuipers Munneke. “Ook in het Duitse binnenland waait het morgen een stuk harder dan normaal, met windstoten tot boven de 100 kilometer per uur.” En dat gebeurt net op een dag waarop relatief niet veel stroom wordt gebruikt, mede doordat veel bedrijven dicht zijn. Producenten kunnen in dat geval het best centrales stilleggen, schrijft Bloomberg persbureau volgens de NOS.