Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Gratis verzenden, gratis retourneren

PostNL

Een leuk verkoopargument van webwinkels zoals Coolblue, Zalando en Bol om er maar wat te noemen, is de kreet ‘gratis verzonden, gratis retourneren’. Maar het is natuurlijk een sigaar uit eigen doos.

Vervoerders als DHL, GLS, DPD en de grootste pakketboer van ons land PostNL staan vrijwel naast elkaar als het gaat om tarieven. Bij vrijwel alle pakketvervoerders betaal je als webwinkelier hetzelfde bedrag om de bestelling van je klant vanaf je magazijn op de deurmat van de besteller te krijgen.

Gratis is onmogelijk

Geen enkele vervoerder biedt haar diensten kosteloos aan want ook zij zijn gebonden aan een verdienmodel en de aandeelhouders willen ook graag winst zien. Dus de vervoerders moeten betaald worden. En die kosten, hoe vreemd het ook lijkt, betaal jij als consument.

Verzendmodellen

Het model waarin je ziet dat je de verzendkosten zelf betaalt is het meest duidelijk als je op de website een bedrag ziet dat je moet betalen om je bestelling verstuurd te krijgen vanuit de webwinkel. Je weet dan meteen dat je ervoor betaalt. Niet zo gek, want als je vroeger naar een offline winkel ging om iets te kopen dan kostte dat ook een buskaartje of benzine voor je auto. En die kosten worden natuurlijk niet vergoed door de winkelier.
Iets verkapter is het als de webwinkel roept ‘gratis verzonden’. Okay, we worden niet apart verzendkosten berekend op je factuur. Maar gratis bestaat niet, dus zitten de verzendkosten verwerkt in de productprijs, is de kwaliteit van het gekochte product minder of levert de webwinkelier in op de service en of aftercare.

Transparantie is eerlijkheid

Onze winkel heeft gekozen voor een transparant model waarbij je precies ziet wat de verzendkosten zijn. Die verschillen door zaken als binnen- of buitenland, maar ook brievenbuspost of een pakket kennen verschillende tarieven. Wil je liever niet dat je pakje bij de buren komt dan betaal je iets meer, enzovoort.
Door de transparantie kunnen wij topkwaliteit producten leveren, 20 uur per dag support verlenen via ons ticketsysteem en er voor zorgen dat je product fatsoenlijk verpakt wordt. Een bewuste keuze dus om producten niet kosteloos te verzenden.

Toch uitzonderingen

Op sommige producten maken we toch een uitzondering door deze wel kosteloos te verzenden. En dan is dat ook echt kosteloos want we leveren een stuk marge in en maken tijdelijk een stuk minder winst op de producten die we gratis versturen. Momenteel zijn dat grote capsule machines, truffels en vaporizers.
De promotie hiervan krijgt op die manier extra aandacht waardoor wij weer wat meer van de producten uit die categorieën verkopen.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *