Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

GROOT wietonderzoek: 2 aanhoudingen

okt 25, 2017

Afgelopen dinsdag werden in een groot onderzoek naar georganiseerde wietteelt twee (ja, je leest het goed) verdachten aangehouden en in elf woningen en bedrijfspanden in Nederland en Duitsland werden huiszoekingen gedaan.

De verdachten zijn een 34-jarige man uit Amersfoort en een 28-jarige man die in Groningen en Duitsland woont.  Beide boefjes werden in Earthquake City aangehouden. De politie zegt meer arrestaties niet uit te sluiten. Mogelijk heeft de inbeslagname van administratie en contant geld te maken met deze verwachting.

Niets werd er gespaard om deze gigantische slag voor de zware criminelen in Groningen tot een succes te maken. Afgelopen zomer was het al uurtje factuurtje voor de dienders toen er vanuit de gemeente Bellingwolde (3762 inwoners) verklikkers aan de bel hingen bij Meld Misdaad Anoniem. En dat leidde toen tot het oprollen van twee kwekerijen in dat dorp en in Veelerveen (611 inwoners, inclusief Jeroen Wiering autotechniek en Boels verwarming). Meteen werd het hennepteam Noord Nederland van de politie tot actie gemaand en na enkele maanden was het dan nu prijs en is Groningen voorlopig weer verschoond van georganiseerde criminaliteit.

Wat het hele (voor)onderzoek, de huiszoekingen en de nasleep de gemeenschap kost is en zal nooit bekend worden natuurlijk.

Tijdens het onderzoek kreeg het hennepteam zicht op een organisatie die in grenstreek van Oost-Groningen wiet kweekte in veelal leegstaande boerderijen en woningen. Het team werkte samen met het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) en de Duitse politie omdat de verdachten ook in Duitsland werkten. In Duitsland is vastgoed aangekocht volgend de politie  met crimineel geld.

Dinsdag was de grote actiedag omdat de politie vond dat er voldoende bewijs was. Dinsdagochtend werden in panden in Blijham, Veelerveen, Woldendorp, Nieuw Buinen en Assen invallen gedaan. Ook in de provincie Utrecht werden op drie locaties woningen doorzocht. In Duitsland werden in drie woningen eveneens invallen gedaan. Er is beslag gelegd op vier woningen, een bedrijfspand en twee auto’s.

Als je bovenstaand leest, dan zou je toch schatten dat er tenminste 20 personen zijn aangehouden, maar het blijft voorlopig bij het tweetal.