Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Grote onrust rondom Guzmán

jan 6, 2023
Ovidio Guzman

Ovidio Guzmán, één van de zonen van Joaquín “el Chapo” Guzmán en die deze donderdag bij zonsopgang werd gearresteerd in de stad Culiacán, in de staat Sinaloa, werd midden in een sterk beveiligingsapparaat in Mexico-Stad overgebracht. naar de gevangenis waar hij werd opgesloten en zijn vader ontsnapte.

Acht voertuigen

In een veiligheidsstrategie en om de informatie niet openbaar te maken, stuurden de Mexicaanse autoriteiten vanwege de zaak eerst een konvooi van acht voertuigen dat rond 17.30 uur vertrok vanuit de gespecialiseerde aanklager voor georganiseerde misdaad ( FEMDO) in de Mexicaanse hoofdstad en na 18.00 uur vertrok vanaf dezelfde plek een helikopter.

Ovidio zit in de Almoloya-gevangenis, waar zijn vader werd vastgehouden en waaruit hij in 2015 ontsnapte

Beide zaken lieten FEMDO op weg naar het Federaal Centrum voor Sociale Heraanpassing (Cefereso) nummer 1 Altiplano -ook bekend als de Almoloya-gevangenis-, gelegen in de staat Mexico, waar zijn vader werd vastgehouden en waaruit hij in 2015 ontsnapte. Aan de rand van de gevangenis werd ook een beveiligingsapparaat ingezet met minstens een dozijn voertuigen van het Mexicaanse leger en de Nationale Garde.

Ovidio Guzmán

De arrestatie van Ovidio Guzmán vond gisteren donderdag plaats en leidde tot verschillende blokkades, aanvallen met kogels en in brand gestoken auto’s in de stad Culiacán, de hoofdstad van de staat Sinaloa, in het noordwesten van het land.

Een andere hotspot was de internationale luchthaven van Culiacán, waar gewapende groepen probeerden de overbrenging van Ovidio Guzmán naar de Mexicaanse hoofdstad te voorkomen, waar de strijdkrachten hem uiteindelijk ter beschikking stelden aan het federale openbare ministerie om zijn wettelijke status te bepalen.

Golf van geweld

De arrestatie van Ovidio heeft bijna de hele dag voor chaos gezorgd in de stad Culiacán, waar gewelddadige acties plaatsvonden, waaronder zo’n 19 blokkades met in brand gestoken voertuigen en schietpartijen, waaronder de luchthaven van Culiacán en de luchtmachtbasis. Bovendien waren alle toegangen tot Culiacán afgesloten, vier van hen vanuit de stad Los Mochis en nog twee bij de afslag naar Costa Rica, Sinaloa.

Het ontketende ook een reeks gewelddaden in steden als Culiacán, Mazatlán en Los Mochis, naast het annuleren van school- en overheidsactiviteiten in de staat en het vragen aan de bevolking om in hun huizen te blijven om veilig te blijven. De autoriteiten van de staat Sinaloa meldden dat naarmate de uren verstreken, de 19 blokkades, met in brand gestoken voertuigen, overvallen en plunderingen, in intensiteit zijn afgenomen.

28 gewonden en 1 dode

De dag heeft tot nu toe 28 gewonden en 1 agent van de Nationale Garde om het leven gebracht, samen met meer dan 200 gestolen auto’s en twintig plunderingen van bedrijven. De nieuwe operatie om de zoon van “Chapo” gevangen te nemen, was verrassend omdat deze plaatsvond vier dagen voor het bezoek van de Amerikaanse president, Joe Biden, voor de top van Noord-Amerikaanse leiders, die ook zal worden bijgewoond door de premier van Canada, Justin Trudeau.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marcelo Ebrard, verzekerde dat “er geen verband bestaat tussen de politieoperatie zelf en wat er op de top gebeurde” en ontkende dat er enige vorm van “uitwisseling” met de regering van de Verenigde Staten was.

Uitleveringsverzoek

Ebrard bevestigde ook dat er een uitleveringsverzoek is tegen Ovidio Guzmán, ook bekend als “El Ratón”, dat werd uitgevaardigd op 19 september 2019, iets minder dan een maand voor Ovidio’s eerste arrestatie, op 17 september. Ovidio Guzmán López wordt samen met zijn broer Joaquín Guzmán López in de Verenigde Staten aangeklaagd op beschuldiging van deelname aan een crimineleorganisatie in verband met illegale drugs.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten hebben de broers van 2008 tot 2018 samengespannen om vanuit Mexico en andere delen van de wereld cocaïne, methamfetamine en marihuana in de Verenigde Staten te verspreiden.

Achtergrond informatie Ovidio Guzman

Ovidio Guzman is de zoon van Joaquin “El Chapo” Guzman, de voormalige leider van het Mexicaanse drugskartel Sinaloa. Ovidio Guzman werd in 2018 opgepakt op verdenking van drugshandel, maar werd enkele uren later weer vrijgelaten na een gevecht tussen de Mexicaanse autoriteiten en leden van het Sinaloa-kartel. In oktober 2020 werd Ovidio Guzman opnieuw gearresteerd en uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij terechtstaat voor drugshandel.

Zijn vader, El Chapo

Joaquin “El Chapo” Guzman is een voormalig leider van het Mexicaanse drugskartel Sinaloa. Hij was één van de meest gezochte criminelen ter wereld en stond bekend om zijn uitgebreide netwerk van drugskartels en zijn verbazingwekkende vermogen om aan de autoriteiten te ontsnappen. El Chapo werd in 2016 voor het eerst gearresteerd en uiteindelijk in 2017 tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld in de Verenigde Staten. Hij stierf in januari 2021 in een federaal gevangenis in de Verenigde Staten.