Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Grote trofee getoond door Openbaar Ministerie

sep 1, 2022

Dinsdagavond 30 augustus heeft de douane in de Rotterdamse haven alweer eens een grote drugsvangst gedaan. In totaal werd 1.533 kilo van het alom bekende witte pretpoeder in beslag genomen. Een avond eerder onderschepte de douane ook al een grote lading cocaïne. Het kan niet op, zeker als je weet dat zo ongeveer voor iedere gevonden kilo er 10 ongezien de douane passeerden.

Appels uit Panama

Het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat de cocaïne zat verstopt in een container geladen met appels, afkomstig uit Panama. De 1.533 kilo zat in sporttassen, waarmee uithalers deze eenvoudig konden transporteren. Er zijn geen uithalers aangehouden deze avond, die waren dus mogelijk de douane te slim af. Het HARC-team (Douane, Belastingdienst, Politie en OM) doet verder onderzoek naar de smokkel.

115 miljoen euro

De drugs zijn inmiddels vernietigd. De straatwaarde van deze vangst werd geschat op bijna 115 miljoen euro. Een avond eerder deed de Douane ook al een grote vangst: toen werd met twee partijen in totaal 866 kilo cocaïne onderschept. De reeksen aangetroffen cocaïne zijn onbeperkt. De nut van het ontdekken ontgaat ons ook in het geheel.

Justitie moet ook leven

Meer en meer krijgen we de indruk dat het er justitie helemaal niet om te doen is dat er minder drugs op straat komt. Zo goed als de drugshandel voor criminelen brood op de plank brengt, zo doet het dat ook voor het hele apparaat dat aan de bestrijding ervan doet. Ambtenaren hebben ook schoolgaande kinderen, hypotheken en een financial lease bak voor de deur staan.

Duizenden banen

Bij justitie zijn het agenten, rechercheurs, staatssecretarissen, officieren van justitie, rechtbankmedewerkers, reclasseringsambtenaren, ministers, rechters, parketpolitie, gevangenbewaarders en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar naast het officiële orgaan zijn er ook nogal wat mensen die van de taart eten. Denk daarbij aan autodealers, leveranciers van elektronica om af te luisteren en computerapparatuur, specialisten in ontmanteling van wietkwekerijen, specialisten op het gebied van de ontmanteling van drugslabs, ontmantelingsbedrijven, transportbedrijven, milieubedrijven, enzovoort.

foto: Openbaar Ministerie