Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Handgranaten ontploft bij coffeeshop

mei 22, 2018
verboden

De politie liet via het opsporingsprogramma Team West weten dat er bij coffeeshops The Future in de Peperstraat en The Game in de Breestraat in Delft zijn vorige week donderdag handgranaten zijn ontploft.

Een week eerder was The Future al beschoten, evenals een zonnestudio in dezelfde straat. Dat gebeurde op 8 mei rond de klok van 4 uur ’s nachts. Getuigen hoorden toen knallen in de Peperstraat in de Zuid Hollandse stad. Onderzoek leerde al snel dat er was geschoten op de ruiten van coffeeshop The Future en zonnestudio Sun Style en ook in de geval waren kogelinslagen.

Op donderdag 17 mei rond 5.15 uur ontplofte er een handgranaat bij deze coffeeshop in de Peperstraat. En vlak daarna vond er nog een explosie plaats bij coffeeshop The Game aan de Breestraat. Ook deze explosie bleek te zijn veroorzaakt door een handgranaat.

De granaten waren gevuld met metalen balletjes, die over een afstand van zeker 75 meter door de straten zijn verspreid. Ook andere panden zijn daardoor beschadigd. Een toevallige voorbijganger raakte in de Peperstraat licht gewond door een rondvliegend projectiel.

Burgemeester Marja van Bijsterveldt van Delft heeft de bestuurlijke maatregel toegepast die gebruikelijk is in dit soort situaties en heeft de coffeeshops en de zonnestudio voor onbepaalde tijd gesloten,

Getuigen hebben de vermoedelijke dader van het schietincident op 8 mei gezien. De man droeg een bivakmuts en had een groot wapen bij zich. Eén getuige spreekt over donkere kleding, een ander zou een t-shirt met strepen met de kleuren oranje en lichtblauw hebben gezien. De man kwam aanlopen vanaf Koornmarkt en loste toen rond vier uur de schoten op de coffeeshop en de zonnestudio aan de Peperstraat.

Daarna rende hij terug naar de Koornmarkt en stapte daar in een auto die met draaiende motor klaar stond. De auto is nog gezien in de Breestraat en op de Brabantse Turfmarkt en is daarna uit het zicht verdwenen. Het is een zilvergrijze auto met een glazen dakje. Het is niet bekend of daar nog meer mensen in zaten.

Bij het tweede incident op 17 mei zijn bij de coffeeshops in de Peperstraat en in de Breestraat twee jongens of mannen op een scooter gezien. De politie sluit niet uit dat één of beide mannen ook gewond zijn geraakt door de explosies. Mogelijk is u opgevallen dat iemand ineens onverklaarbare verwondingen heeft na vorige week donderdag.

Nu dit soort incidenten steeds vaker voor lijken te komen, rijst de vraag of er geen kwade opzet is vanuit een concurrerend oogpunt. Een paar kogels op de geval brengt vrijwel zeker niemand in gevaar, maar schakelt toch eenvoudig een concurrent uit. Ook Club Blu in Capelle leek slachtoffer te worden van dit soort praktijken. De vraag is nu of burgemeesters zich wellicht achter de oren moeten krabben en niet beter kunnen investeren in een betere beveiliging. Nu worden de slachtoffers gestraft.