Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Harderwijk uit bedreiging aan burgers

Harderwijk

Nou was Harderwijk een plek waar het stinkt en waar je dood nog niet gevonden wilde worden, maar tel daar levend ook gerust bij vanaf nu. De Wet Damocles wordt er compleet verkracht en ingezet als een dreigmiddel.

Heksenjacht

De heksenjacht op drugs is aan in Nederland, met Harderwijk als kapitein op het schip.

Harm-Jan van Schaik zaait angst

Harm-Jan van Schaik (van de anti drugs partij CDA), bürgermeister van de engste stad van Nederland Harderwijk, heeft gisteravond tijdens de commissievergadering het nieuwe Damocles-beleid toegelicht. Het beleid dat gaat over het sluiten van drugspanden.

Het oude Damocles-beleid is van 2011 en is flink aangescherpt. Zo is het hebben van meer dan een halve gram harddrugs of meer dan vijf gram softdrugs reden om het pand waarin de drugs is aangetroffen, te sluiten.

Voorheen dertig gram

Dat betekent, heel concreet, dat 2 XTC-pillen van een thuiswonende puber, kunnen betekenen dat het huis wordt aangemerkt als drugspand. Of dat iemand die de maximale dagelijkse hoeveelheid (vijf gram) hasj of wiet bij de coffeeshop heeft gehaald, terwijl er nog een grammetje thuis lag, ook risico loopt. Van Schaik: “We volgen hiermee de richtlijnen van de landelijke overheid. Meer dan 0.5 gram harddrugs of meer dan vijf gram softdrugs is aangemerkt als een handelshoeveelheid.”

Zinloos verweer is mogelijk

Als iemand meer dan de toegestane hoeveelheid in huis heeft en wordt ‘gesnapt’, wordt er door de gemeente eerst een voorgenomen besluit tot sluiting van het pand gestuurd. De bewoner(s) hebben dan een paar dagen de tijd tot het indienen van een zienswijze, waarin ze kunnen aantonen dat de drugs voor eigen gebruik zijn en niet bestemd voor de handel. De burgmeester neemt, na het meenemen van die zienswijze, een definitief besluit.

Kortere sluiting

Uit angst dat straks half Harderwijk met een sticker op het pand gesloten is, is er besloten om de sluiting van het pand aan te passen. Die was bij een eerste overtreding zes maanden, maar is terug gebracht naar drie. Bij een tweede overtreding wordt het pand zes maanden gesloten, bij een derde overtreding een jaar. Daarbij maakt het niet uit of het een koopwoning of huurwoning betreft.

Tomatenkwekers bedreigd

Ook nieuw, de burgemeester mag een woning aanmerken als drugspand en dus sluiten als er alleen materialen gevonden worden die duiden op een drugslab of wietkwekerij. Daarbij hoeft niet daadwerkelijk drugs gevonden te worden. Hoe het verschil te herkennen is tussen plantenpotten voor wiet of voor tomaten is onbekend.
De reden voor het aanscherpen van dit Damocles-beleid is dat de gemeente Harderwijk in het oude beleid niet synchroon liep met de landelijke wet- en regelgeving. Dat is nu aangepast. Van Schaik: “Het OM heeft na het lezen van ons nieuwe beleid aangegeven dat dit een voorbeeldbeleid zou kunnen zijn voor heel Oost-Nederland.”

Drugs bij burgemeester Harderwijk

Zomaar een hersenspinsel hoor, maar wie beslist er over het sluiten van de woning van burgermeester Harm-Jan van Schaik als de politie er een paar pillen aantreft in 1 van de kamers van zijn vier koters?

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *