Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Hasj smokkel met Nederlandse documenten

nov 2, 2020

Op zee wordt door internationale drugsbendes gretig misbruik gemaakt van een Nederlands vaarcertificaat. Het certificaat is ook door niet Nederlanders aan te vragen en met gebruik ervan lijkt het of de criminelen onder Nederlandse vlag varen. De papieren doken onder meer op tijdens de grootste Spaanse drugsvangst op zee ooit.

Luxe zeilboten

Bij een drugsvangst van de Spaanse Guardia Civil afgelopen maand werd er op zes luxe zeilboten maar liefst 35.000 kilo hasj in beslag. Zeker twee van deze zeilboten voeren met een door het Nederlands ministerie van Infrastructuur en Waterstaat goedgekeurd document: het Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen (ICP). Dat onthult Nieuwsuur na onderzoek.

Pleziervaarders

Het ICP is bedoeld als een soort doorvaarbewijs of kentekenbewijs voor pleziervaarders. Met het ICP kunnen mensen die voor hun plezier varen eenvoudig grenzen oversteken. Dankzij het ICP, dat voor een paar tientjes wordt uitgegeven door het Watersportverbond, hoeven pleziervaarders geen dure zeebrieven te regelen voor hun reis.

Misbruik

Via het MAOC, zo schrijft het AD, een internationaal samenwerkingsverband tegen drugssmokkel op zee, ontving de politie signalen dat er misbruik wordt gemaakt van het ICP. Het document kan ook door niet-Nederlanders worden aangevraagd. Met het document kunnen ze lokaal belastingen ontduiken, of drugscriminelen kunnen onder de Nederlandse vlag varen.

Volgens het MAOC, zo schrijft wordt het ICP steeds vaker gebruikt bij grootschalige drugssmokkel. Criminelen doen zich zo voor als plezierzeilers die onder Nederlandse vlag varen. Michael O’Sullivan, directeur van MAOC, weet dat het makkelijk is om een Nederlands ICP te krijgen. ,,Het politiewerk zou eenvoudiger worden als het registreren van een boot zo moeilijk mogelijk wordt gemaakt”, zegt hij tegen Nieuwsuur.

De politie heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat afgelopen voorjaar ingelicht over het misbruik met het vaardocument. Het ministerie noemt dat ‘niet acceptabel’.  ,,Dat is ook de reden waarom we samen met de politie en de (vaar-)bonden die in Nederland het ICP verstrekken, werken aan een aanscherping van de werkwijze om misbruik te voorkomen. Zodat we hier zo snel mogelijk, nog dit jaar, effectief een einde aan maken.” 

Onverminderd

In de tussentijd gaat de smokkel van marihuana, hasj en cocaine over zee vanuit Afrika naar Europa onverminderd door. De Spaanse douane doet haar plicht, maar de smokkelaars lijken niet alleen steeds brutaler en vindingrijker, maar ook in de meerderheid. Iedere nacht zijn er vele – meestal geslaagde – pogingen drugs aan het vaste land te brengen in Spanje.