Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Het doek valt voor verdampers

jun 26, 2023
Dampen

Vanaf 1 juli 2023 gaat er een verbod in op de verkoop van rookwaren op afstand. Dit betekent dat we deze producten niet langer kunnen verkopen via onze webshop, sociale media, telefoon, chat of mail. De NVWA gaat dit verbod controleren.

Verkoop op afstand

Verkoop op afstand houdt in dat wij als verkoper en de koper niet tegelijkertijd fysiek aanwezig zijn bij de aankoop. Dus als we een product of dienst aan een klant verkopen via een webshop, app, chat of social media, per telefoon, via een postorder of met een bestelbon uit een krant of tijdschrift, valt dit onder verkoop op afstand.

Dit verbod wordt ook wel het online-verkoopverbod genoemd, omdat veel rookwaren online worden verkocht. Maar onthoud, het verbod geldt voor alle soorten verkoop op afstand.

Welke rookwaren vallen onder dit verbod?

Als we vanuit Nederland aan klanten in Nederland verkopen, zijn tabaksproducten zoals sigaretten en shag verboden, evenals aanverwante producten zoals vaporizers en hun onderdelen, navulvloeistoffen (met en zonder nicotine), kruidenproducten bedoeld voor roken en elektronische verhittingsapparaten.

Omdat de wetten in andere landen wellicht nog het één en ander toestaan, hebben we toch besloten om ook niet meer aan andere landen te leveren en de verkoop van de genoemde producten geheel te staken.

26 juni 2023

Per 1 juli 2023 moet je onmiddellijk stoppen met verkoop op afstand, ook als we nog voorraad hebben. Deze voorraad mag je alleen nog verkopen in een fysieke winkel. We kiezen er echter voor om al per 26 juni 2023 de verkoop te staken van deze producten.

Rookaccessoires

Rookaccessoires zoals pijpen en aanstekers mogen nog wel op afstand verkocht worden.

De overheid bepaalt

De overheid wil roken en dampen ontmoedigen en dit verkoopverbod is één van de genomen maatregelen om dat doel te bereiken.

NVWA controleert

De NVWA controleert of bedrijven zich aan dit verbod houden. Bij een overtreding kunnen ze een waarschuwing of boete uitdelen, of andere maatregelen treffen. Boetes kunnen oplopen tot 9.000 euro voor bedrijven met meer dan 50 werknemers en tot 4.500 euro voor bedrijven met minder dan 50 werknemers. Niet zo raar dus dat wij genoodzaakt zijn om ons zoals we dat altijd doen aan de wet te houden, al voelt dat soms oneerlijk.

Melden voor een kortingscoupon

Als je toch nog een product tegenkomt dat eigenlijk verboden is per 1 juli op onze website, meldt dat dan. De eerste melder krijgt een kortingscoupon voor gratis verzendkosten voor de volgende order.

Bronnen:

NVWA
Rijksoverheid.nl