Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Het wietexperiment is aan vandaag

dec 15, 2023
Wietexperiment van start gegaan

Vanaf heden is in Brabant legale wiet beschikbaar in geselecteerde coffeeshops. Het gedoemd te mislukken wietexperiment gaat nu eindelijk echt beginnen.

Voorbereiding van vijf jaar

Na een uitgebreide voorbereidingsperiode van meer dan vijf jaar, is in Nederland een aanvang gemaakt met de distributie van wettelijk geteelde wiet. Dit onderdeel van het zogenoemde ‘wietexperiment‘ wordt opgestart in negentien coffeeshops gevestigd in Breda en Tilburg.

Drie erkende telers

Deze etablissementen zullen cannabisproducten aanbieden afkomstig van drie erkende telers. In het komende semester zullen zowel de coffeeshops als de telers, samen met de transporteurs en de toezichthouders, praktijkervaring opdoen met de verkoop van legale, gereglementeerde wiet.

Ed Pattché van coffeeshop Paradijs in Breda, die reikhalzend uitkeek naar dit moment, geeft aan bij de NOS dat deze verandering een einde maakt aan de periode van het ‘achterdeurbeleid’. Hij is enthousiast over de kans om voortaan cannabis in te kopen als een geheel gelegaliseerd product.

Beveiligd transport

Deze gereguleerde cannabis wordt vanaf nu geleverd via beveiligd transport. Pattché benadrukt dat de kwaliteit van de wiet uitstekend is en dat het vrij is van pesticiden. De gehele keten staat onder streng toezicht en moet voldoen aan veel regels en voorwaarden. Iets dat natuurlijk een gevolg zal hebben op de prijs van de wiet. Als je je wiet koopt bij een coffeeshop buiten de gemeente die niet meedoet aan het experiment dan zal deze veel goedkoper zijn.