Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Hoogleraar over drugscriminaliteit

jun 13, 2023
hoogleraar

Hoogleraar Ondermijning (ja ja, die. bestaat dus echt) Pieter tops zegt: “Het is een illusie om te denken dat de legalisering van drugs in Nederland leidt tot minder drugscriminaliteit.”. Er zijn echter wel wat kanttekeningen aan dit bericht dat waarschijnlijk gretig wordt overgenomen in de pers.

Verbonden

Het is namelijk een klein beetje ‘wij van WC eend’ dit verhaal want de goede man is niet alleen verbonden aan de Universiteit Leiden, maar ook aan de Politieacademie.

Alleen in Nederland

Drugs legaliseren gaat niet werken, zegt Pieter Tops in het radioprogramma Het Misdaadbureau van WNL: ‘Als je dit alleen in Nederland doet is het echt een illusie dat het leidt tot vermindering, of verdwijning van de drugscriminaliteit.”

Prima nuance

Goh, wat blijkt, zijn uitspraak is dus gebaseerd op legalisering alleen in Nederland. En daar houdt dan eigenlijk de complete discussie op. Want dat maakt de uitspraak volledig onrealistisch. Alleen in Nederland legaliseren zou werken als een magneet. Vanuit heel Europa zouden criminelen immers legaal hun koopwaar in komen slaan.

Miljoenen

Intussen blijven bestuurders miljoenen pompen in het magische woord dat je dus zelfs in je hoogleraar titel kunt zetten ‘ondermijning’. Niets anders dan een baantjesmachine, of wil meneer Pieter Tops graag hier reageren en zeggen dat het strafbaar houden en het ondermijnen wél werkt in de zelfbedachte oorlog tegen drugs?