Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Humanitaire hulp Oekraïne blijkt drugssmokkel

dec 6, 2022
Oekraine smokkelfoto: Guardia Civil

De Guardia Civil heeft in het kader van de Marlin-operatie een organisatie ontmanteld die zich inzet voor de drugshandel in Andalusië. De organisatie had wietkwekerijen die verspreid waren over de hele provincie.

30 aanhoudingen

De 30 aangehouden personen – van Oekraïense, Duitse, Spaanse en Marokkaanse nationaliteit – vervoerden de wiet in kartonnen dozen en camoufleerden de drug als voorraden en humanitaire hulp bestemd voor Oekraïne. Deze dozen werden vervoerd in bestelwagens die simuleerden dat ze deel uitmaakten van een solidariteitskaravaan, en probeerden zo onopgemerkt te blijven door politie en grenscontroles.

Oekraïense verdachten

Onderzoekers ontdekten aan de Costa del Sol het bestaan ​​van een groep burgers van Oekraïense afkomst die zich toelegden op het verzamelen van grote hoeveelheden marihuana en deze later naar verschillende Europese landen stuurden. De groep reisde naar verschillende punten in Andalusië waar ze reeds verpakte marihuana verzamelden. Deze werd vervolgens met strenge veiligheidsmaatregelen vervoerd en opgeslagen in een appartement in de stad Mijas (Málaga).

Twee Oekraïense bestelwagens

Tijdens het onderzoek ontdekte de Guardia Civil in Fuengirola (Málaga) twee in Oekraïne geregistreerde bestelwagens met in totaal 109 kilogram wiet, vacuüm verpakt en gecamoufleerd in kartonnen dozen. Voor deze vergrijpen arresteerde de Guardia Civil de vier inzittenden van deze voertuigen, die worden verdacht van drugshandel.

Eerste fase

In een eerste fase van het onderzoek voerden de rechercheurs in totaal 11 huiszoekingen uit in de provincie Malaga, met de nadruk op de inbeslagname van 740.400 euro, 25.250 Amerikaanse dollars, 20 kilo gedroogde wiettoppen, 1.000 wietplanten en een vuurwapen. evenals politiemateriaal -kogelvrije vesten, GPS-volgapparatuur, enz.-. Er werden 11 personen aangehouden die worden verdacht van onder meer drugshandel, lidmaatschap van een criminele organisatie, illegaal wapenbezit en fraude met elektriciteit.

Tweede fase

Vanwege de omvang van de organisatie werd een deel van de acties uitgevoerd in een tweede fase. Bij deze actie heeft de Guardia Civil 14 leveranciers van verdovende middelen gearresteerd, gevestigd in de provincies Granada, Córdoba en Sevilla. Er werden acht huiszoekingen gedaan waarbij de Guardia Civil 1.500 wietplanten, 10 kilo verpakte wiet, vijf vuurwapens en 15.000 euro in contanten in beslag nam,

Verdachten op de vlucht

Tijdens de arrestaties probeerden twee van de verdachten te vluchten, waarbij ze een politievoertuig raakten waarin twee agenten zaten, die daarbij lichte verwondingen opliepen. Door de botsing mislukte de ontsnappingspoging en konden ook zij gearresteerd worden.

De operatie is gezamenlijk uitgevoerd door leden van het georganiseerde misdaad- en antidrugsteam van het Guardia Civil-commando van Malaga en OCON Sur, met de steun van CRAIN en de GAR.