Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Internationale heroïnesmokkel, diverse aanhoudingen

nov 6, 2023
inval

In Driebergen heeft een grootschalige operatie plaatsgevonden op dinsdagochtend 31 oktober, waarbij zes verdachten werden gearresteerd op verdenking van heroïnesmokkel vanuit Azië via Nederland naar Engeland en het witwassen van aanzienlijke geldbedragen. Tijdens de operatie werden 13 woningen en bedrijfspanden doorzocht, waarbij onder andere een luxe auto en drie woningen in beslag zijn genomen.

Aanhouding van verdachten en huiszoekingen

De Dienst Landelijke Recherche voerde de aanhoudingen uit, waarbij de verdachten werden verdacht van de invoer van grote hoeveelheden verdovende middelen in Nederland, het transporteren van deze middelen naar het Verenigd Koninkrijk en het witwassen van tientallen miljoenen euro’s. De Dienst Speciale Interventies (DSI) was betrokken bij de aanhoudingen, en na de arrestaties werden er huiszoekingen uitgevoerd in verschillende steden, waaronder Amersfoort, Hooglanderveen, Purmerend, Hoorn, Zaandam, Amsterdam en Halfweg.

Vondsten tijdens de doorzoekingen

Tijdens de doorzoekingen werden diverse ontdekkingen gedaan, waaronder een vuurwapen, munitie en voorwerpen die verband hielden met de bewerking van verdovende middelen. Ook trof de politie aanzienlijke geldbedragen aan, zowel in contanten als in cryptocurrency. Een luxe Range Rover werd in beslag genomen, en er werd beslag gelegd op drie woningen in Vleuten, Amersfoort en Hooglanderveen.

Samenwerking en voortgang van het onderzoek

Het onderzoek werd geleid door het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) en omvatte nauwe samenwerking tussen de Dienst Landelijke Recherche, de regionale Eenheden Noord-Holland en Midden-Nederland, evenals Britse opsporingsinstanties. Het onderzoek begon in 2022 en was gebaseerd op informatie die onder andere afkomstig was uit het versleutelde communicatieplatform SKY-ECC.

Heroïnesmokkel en witwaspraktijken

Uit het onderzoek kwam naar voren dat een internationaal crimineel samenwerkingsverband betrokken was bij de invoer van grote hoeveelheden verdovende middelen. Dit omvatte onder andere de import van bijna 8000 kilogram cocaïne uit de haven van Antwerpen. De verdachten maakten deel uit van een criminele organisatie die gebruikmaakte van stashlocaties in Nederland. Hierbij werd eerder al heroïne en hasj in beslag genomen tijdens een doorzoeking in Zaandam. Daarnaast werden meerdere transporten van verdovende middelen naar het Verenigd Koninkrijk onthuld, voornamelijk bestaande uit een combinatie van cocaïne en heroïne. Nederland fungeerde als doorvoerland vanwege de grotere gebruikersmarkt voor heroïne in Engeland. Het vermoeden bestaat dat de verdachten tientallen miljoenen euro’s in contanten hebben verplaatst, waaronder via de Canarische Eilanden. Een deel van het geld werd witgewassen door de aankoop van goud.

Voorlopige hechtenis

De zes aangehouden verdachten zijn mannen in de leeftijd van 27 tot 40 jaar en zijn voorgeleid bij de rechter-commissaris in Den Bosch. Ze zijn in bewaring gesteld in afwachting van verdere juridische procedures.