Internet sloopt alcohol- en drugscontroles

DoorFlappie

nov 14, 2017 #drugs, #politie, #verkeer
speekseltest

De politie ondervindt grote hinder van het internet wanneer ze weer eens een grote controle opzetten waarbij bestuurders gecontroleerd worden op het rijden onder invloed van drugs of drank of allebei. Politiefuiken blijven opvallend leeg als ze net zijn opgezet.

Gebruikers waarschuwen elkaar in speciale Whatsapp groepen of via Twitter en Facebook waardoor de politie achter het net vist. Maar de politie zou de politie niet zijn als er niet een hapklare oplossing klaar ligt: ‘vliegende brigades’. Geen politiehelikopters, maar controles die slechts tijdelijk op een bepaalde plek plaatsvinden om zich vervolgens naar een nieuwe spot te verplaatsen. Of deze verplaatsing sneller gaat dan het plaatsen van een Tweet zal in de praktijk moeten blijken. In de periode 2014-juni 2017 werden bij controles 96.431 overtredingen geconstateerd voor rijden onder invloed. In 95,5 procent ging het om alcohol, in 3,3 procent om rijden onder invloed van drugs of medicijnen. In 1,2 procent van de gevallen weigerde de bestuurder een ademanalyse of bloedproef.

Woensdag starten coffeeshophouders een campagne die bestuurders op de risico’s moet wijzen van het rijden onder invloed van THC, de werkzame stof in een jointje. Volgens het Trimbos-instituut wijzen nieuwe onderzoeken uit dat de THC, de werkzame stof van cannabis, al sneller uit speeksel en bloed is verdwenen. ‘Als je een joint rookt, ben je in het algemeen 3 tot 4 uur onder invloed’, zegt Eva Ehrlich van het Trimbos instituut. ‘Na 6 tot 8 uur is THC niet meer aan te tonen in speeksel. Een enkele uitzondering daargelaten, bijvoorbeeld als iemand veel blowt en een slecht gebit heeft.’

Maar natuurlijk ben je wel een achterlijke als je het in je botte hersens haalt om met drank of drugs op achter het stuur te kruipen en daarmee het risico neemt om anderen zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Drank en drugs, prima. Maar niet als je een voertuig gaat besturen.

Door Flappie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *