Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Johan en Tukta vieren geen kerst

dec 25, 2017

Zo, gisteren braaf in de rij gestaan bij de slager en de bakker, of voor een paar honderd euro in je kar staan te storten bij Appie Heijn? En vandaag de halve dag in de keuken en de andere halve dag jezelf te buiten gaan aan gevulde hertenreet, stroopwafelijs en wijn die je de rest van het jaar niet drinkt? Een mooi momentje om even aan twee landgenoten te denken die in de hel van Bangkok verblijven.

Voor de VIERDE keer maken Johan (van Laarhoven) en Tukta namelijk de kerst mee in één van de ergste plekken op aarde, de Klong Prem Central Prison. De kenners spreken over de hel op aarde. Zomaar even om iets bij stil te staan als je straks aanschuift bij het kerstdiner met vrienden of familie. Zaken die Johan en Tukta worden onthouden met de medewerking van de Nederlandse staat. Sterker nog, zijn verplaatsing naar Nederland is door de rechter opgelegd aan de overheid maar de overheid komt niet in beweging en daardoor lijkt het er zelfs op dat deze tegenwerking opzettelijk is.

Maar wij – en we kennen Johan en Tukta niet persoonlijk – geven niet op. We blijven deze zaak onder de aandacht brengen van een ieder die het maar horen wil, of niet horen wil. Want wat je ook over de zaak denkt, Nederlandse staatsburgers mogen binnen ons eigen rechtssysteem gestraft worden als daar een eerlijk proces aan vooraf gaat en ze door de rechter schuldig worden bevonden. Maar in onze hedendaagse westelijke beschaafde wereld sluiten we mensen niet op zoals ze dat in Bangkok doen, punt.

Dus Minister Ferdinand Grapperhaus, als u straks de chateaubriand laat serveren, denk dan even een paar tellen aan een Nederlands staatsburger die u willens en wetens weg laat rotten in een Thaise cel.

Voel je je geroepen om iets te doen? Dat kan. Johan en Tukta’s enige manier van contact met de wereld is via brieven. Je mag ze dus (Tukta in het Engels) gerust een brief schrijven, dat vinden ze leuk. De adressen:

Johannes Petrus Maria van Laarhoven
Johan van Laarhoven (1422/58, Dan 6),
Klong Prem Central Prison,
Ngam Wong Wan Rd, Lat Yao, Chatuchak, Bangkok.

Tukta
Mingkwan Kaen-in (Room 2)
Central Women Correctional Institution

33/3 Ngamwongwan Rd. Lad Yao, Chatuchak Bangkok 10900.