Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Johan van Laarhoven moet bij proces aanwezig zijn

mrt 21, 2018
Foto: Justice for Johan

De rechtbank in Breda heeft vandaag ten gunste van de in Thailand gedetineerde Johan van Laarhoven besloten dat het Nederlandse strafproces tegen hem pas kan beginnen als hij daar zelf bij aanwezig kan zijn. 

Het blijkt dat Advocaat-generaal Peter Snijders op 21 februari naar Bangkok is gevlogen om de dagvaarding persoonlijk te overhandigen aan Van Laarhoven. Maar die weigerde het document. Achter gesloten deuren besloot de rechtbank in Breda woensdagmorgen dat Van Laarhoven gelijk heeft. Justitie in Breda had verder willen gaan met het proces tegen de in Thailand gevangenzittende Tilburgse oud-coffeeshophouder, maar dat kan nu niet gebeuren.

Justitie wil Van Laarhoven vervolgen voor belastingfraude en witwassen en vandaag was daarover een regiezitting bij de rechtbank in Breda. Van Laarhoven zit momenteel in een Thaise cel een gevangenisstraf van 75 jaar uit vanwege het witwassen van geld dat hij verdiende met de verkoop van softdrugs in zijn coffeeshops; iets dat volstrekt legaal is.

De rechtbank houdt nog wel de mogelijkheid open dat Van Laarhoven via een videoverbinding met Thailand bij zijn eigen proces betrokken wordt, maar gezien de weigerachtige opstelling van de Thaise autoriteiten, lijkt die kans uitermate klein.

Het proces tegen de andere bestuurders van coffeeshopketen The Grass Company kan in principe gewoon doorgaan, maar of dat in de praktijk ook gebeurt is nog maar de vraag. Zo wil Frans van Laarhoven zijn broer Johan laten getuigen in zijn eigen strafzaak. Op deze manier lijkt het alsof de zaak voor beide broers er niet ongunstiger op wordt want óf Johan moet naar Nederland komen om te getuigen en als verdachte bij zijn eigen proces aanwezig te zijn, óf de zaak blijft hangen als dat niet lukt en dan is dat weer gunstig voor zijn broer Frans. Al zou die laatste natuurlijk veel liever zijn broer in Nederland zien want het strafproces in Nederland zien beiden met vol vertrouwen tegemoet.