Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Ketamine, zo zit het

mei 16, 2023
Ketamine

Ketamine werd oorspronkelijk in de jaren 1960 gesynthetiseerd als een anestheticum door Parke-Davis Laboratories, nu een deel van Pfizer. Het werd ontwikkeld als een vervanging voor PCP (fencyclidine), dat ook een dissociatief anestheticum is, maar dat ernstige bijwerkingen had zoals hallucinaties en delirium. Ketamine werd in 1970 door de FDA goedgekeurd voor gebruik bij mensen en dieren.

Diergeneeskunde

In de diergeneeskunde wordt ketamine vaak gebruikt als een anestheticum en pijnstiller. Het wordt voornamelijk gebruikt voor chirurgische ingrepen en voor sedatie. Ketamine is bijzonder nuttig in de diergeneeskunde omdat het een sterke pijnstiller is en het de bloeddruk en hartslag niet zo veel verlaagt als andere anesthetica. Daarom wordt het vaak gebruikt bij dieren die een hoog risico hebben op complicaties door anesthesie, zoals oude of zieke dieren.

Mensen

Bij mensen wordt ketamine ook gebruikt als een anestheticum en pijnstiller, vooral bij patiënten met een hoog risico op ademhalings- of hartproblemen. Het is bijzonder nuttig voor het beheer van pijn bij patiënten die niet reageren op andere medicijnen. Daarnaast is het ook gebruikt bij de behandeling van depressie, vooral wanneer andere behandelingen niet effectief zijn geweest.

Onderzoeken

In de afgelopen jaren is er een toenemende hoeveelheid onderzoek gedaan naar de effectiviteit van ketamine bij de behandeling van ernstige depressie, met sommige studies die aangeven dat het een snelle en effectieve verlichting kan bieden voor mensen die niet reageren op andere behandelingen. Dit heeft geleid tot de opkomst van ketamine-klinieken in verschillende delen van de wereld, waar patiënten ketamine-infusies kunnen krijgen voor de behandeling van ernstige depressie.

Wetenschap

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van ketamine in de gezondheidszorg, met name in relatie tot de behandeling van depressie en pijnmanagement. Hier zijn enkele voorbeelden van dergelijk onderzoek:

  1. “A Randomized Trial of an N-methyl-D-aspartate Antagonist in Treatment-Resistant Major Depression” – Dit onderzoek toont aan dat ketamine snel antidepressieve effecten kan hebben bij personen met een depressie die niet reageert op andere behandelingen. Bron: Zarate CA Jr, Singh JB, Carlson PJ, et al. A Randomized Trial of an N-methyl-D-aspartate Antagonist in Treatment-Resistant Major Depression. Arch Gen Psychiatry. 2006;63(8):856–864. doi:10.1001/archpsyc.63.8.856 URL: https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/482207
  2. “Efficacy of Intravenous Ketamine for Treatment of Chronic Posttraumatic Stress Disorder: A Randomized Clinical Trial” – Dit onderzoek toont aan dat ketamine mogelijk effectief is bij de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS). Bron: Feder A, Parides MK, Murrough JW, et al. Efficacy of Intravenous Ketamine for Treatment of Chronic Posttraumatic Stress Disorder: A Randomized Clinical Trial. JAMA Psychiatry. 2014;71(6):681–688. doi:10.1001/jamapsychiatry.2014.62 URL: https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/1870474
  3. “Antidepressant effects of ketamine in depressed patients” – Dit is een van de vroege onderzoeken die aantoonden dat ketamine snel antidepressieve effecten kan hebben. Bron: Berman RM, Cappiello A, Anand A, et al. Antidepressant effects of ketamine in depressed patients. Biol Psychiatry. 2000;47(4):351-354. doi:10.1016/s0006-3223(99)00230-9 URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006322399002309

Ketamine productie

Ketamine wordt meestal gesynthetiseerd in een laboratoriumomgeving. Het proces omvat een reeks chemische reacties en het gebruik van specifieke reagentia en katalysatoren. De precieze details van de synthese van ketamine zijn complex en vereisen kennis van organische chemie.

Het algemene proces omvat de volgende stappen:

  1. Een Grignard-reactie tussen 2-chloorbenzonitril en methylmagnesiumbromide resulteert in een tussenproduct genaamd 1-(2-chloorfenyl)-2-methylaminopropan-1-on.
  2. Het tussenproduct wordt vervolgens omgezet in ketamine via een reductiereactie, meestal met behulp van lithiumaluminiumhydride (LiAlH4) als reductiemiddel.

Dit is een vereenvoudigde beschrijving van het proces en er kunnen andere stappen en reagentia betrokken zijn, afhankelijk van het specifieke syntheseplan.

Illegaal is niet zuiver

Illegaal geproduceerde ketamine, vaak verkocht op de zwarte markt, kan onzuiverheden bevatten als gevolg van onvolledige reacties of het gebruik van inferieure grondstoffen, wat kan leiden tot extra gezondheidsrisico’s.