Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Koningin Wilhelmina gebruikte crystal meth

okt 16, 2023
Wilhelmina aan de methDoor Pieter de Josselin de Jong - Wikipédia holandesa, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1528655

Echt, serieus en waar gebeurd. We verzinnen dit niet zelf beste lezers. Tijdens de oorlogsjaren maakte koningin Wilhelmina gebruik van pervetine, een substantie die tegenwoordig bekendstaat als crystal meth.

Marcel Verburg vertelt

Deze onthulling wordt gedaan door rechtshistoricus Marcel Verburg in zijn recent verschenen werk “Geschiedenis van het Ministerie van Justitie 1940-1945.” Verburg benadrukt dat het gebruik van deze drugs aanzienlijke invloed had op de besluitvorming en handelingen van de vorstin.

Drugskoningin

In een eerdere publicatie maakte historicus Cees Fasseur al melding van het drugsgebruik van koningin Wilhelmina tijdens de oorlogsjaren, zij het met beperkte nadruk. Recentelijk voerde zijn collega Marcel Verburg een diepgaand onderzoek uit naar de geschiedenis van het ministerie van Justitie gedurende de Tweede Wereldoorlog. Hierbij wist Verburg een verband te leggen tussen het gebruik van drugs door Wilhelmina en de manier waarop zij haar rol als koningin vervulde.

Historiek.net heeft er een volledig artikel over.