Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Lachgasdwaas bij verstek veroordeeld

jan 2, 2023
Vrouw justicia

Uitbreken en ontkomen aan de politie, dat was het enige dat telde voor een 22-jarige verdachte uit Leiden. Hij was op de snelweg omsingeld door politie toen hij op hoge snelheid besloot naar links te sturen, zodat de politie moest uitwijken. Verdachte is inmiddels met de noorderzon vertrokken, maar zijn zaak werd vrijdag wel behandeld in de rechtszaal.

Gestolen voertuig

De politie wilde de man op 26 maart 2021 van de weg halen omdat hij reed in een gestolen voertuig. Dat hij dat ook nog deed onder invloed van lachgas en zonder rijbewijs, wisten ze op dat moment niet eens. De man reed met ruim 120 kilometer per uur op de meest rechter rijstrook van de A4 en werd ingesloten door een politieauto voor en naast hem, en een motorrijder erachter.

Maar in plaats van de aanwijzingen te volgen en te stoppen, gooide de man tot twee keer toe zijn stuur om naar links. De agent die naast hem reed moest vliegensvlug reageren en wist maar net aan een botsing te voorkomen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan een poging om een agent zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Daarnaast was sprake van een aaneenschakeling van gevaarlijke verkeersovertredingen en het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs.

Lak aan alles

“Verdachte heeft zich opgesteld als wegpiraat,” zei de officier van justitie op zitting. “En niet alleen die avond, hij doet dit standaard.” Verdachte had in 2019 al eens te hard gereden (101 kilometer per uur, waar je 50 mag) en moest een cursus volgen. Dat deed hij niet, waarop zijn rijbewijs werd ingetrokken. Toch ging hij weer rijden, daarvoor werd hij ook gedagvaard. “Maar hier iets van leren? Dat doet verdachte niet. Ik kan niet anders zeggen dan dat hij platgezegd lak heeft aan alles.”

Ook aan de rechter. Die besloot vorig jaar zijn voorarrest te schorsen onder enkele voorwaarden, bijvoorbeeld dat hij zich moest melden bij de reclassering. Maar in juni vertrok hij zonder toestemming naar het buitenland en sindsdien is niets meer van hem vernomen. “Ook hieruit blijkt dat verdachte lak heeft aan alle regels,” concludeerde de officier van justitie.

Bij verstek

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank gevraagd om verdachte bij verstek te veroordelen tot 8 maanden gevangenisstraf en een rijontzegging voor de duur van 18 maanden. Als de rechtbank dat doet, zal verdachte de cel in gaan zodra hij voet op Nederlandse bodem zet. Hij staat gesignaleerd om te worden aangehouden.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Bron: Openbaar Ministerie