Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Legaal wiet kweken in Marokko

mrt 12, 2021
Rif gebergte

Voor jullie gelezen op de website Morocco World News vorige week donderdag: ‘Confirmed: Morocco Will Legalize Cannabis Next Week‘. Dat klinkt de illegale wietboeren in het Rifgebergte natuurlijk als muziek in de oren. We zien samenwerkingsverbanden en de exploitatie van gebieden die nu nog gewoon natuur zijn, maar snel zullen veranderen in wietplantages.

Jarenlang gesteggel

De eerste stappen naar de legalisering van wietteelt in Marokko dateren alweer van zeven jaar geleden. Gelijk aan het Hollandse polderen werd er eindeloos vergaderd over de legalisering van de 10 miljard euro omzet genererende industrie. De werkgelegenheid binnen deze branche zou goed kunnen zijn voor meer dan een half miljoen mensen.

Zes regio’s

De productie van cannabis wordt alleen toegestaan in zes regio’s in het roemruchte Rifgebergte, daar waar de roots van de hasj liggen. Elders in Marokko blijft het illegaal en dan spreekt de overheid ook uitsluitend over de legalisering van cannabis voor ‘medicinale, farmaceutische en industriële doeleinden’. Dus recreatieve cannabis blijft ook verboden, al is die lijn natuurlijk flinterdun.

Goed voor de boeren

Het plan om alle niet-recreatieve vormen van cannabis te legaliseren is dan ook in de eerste plaats bedoeld als steun voor de boeren in het gebied. De inwoners van het Rif gebergte voelen zich achter gesteld op eoconomisch gebied door de Marokkaanse overheid en die hoopt op deze manier de bevolking daar een stuk tegemoet te komen. Al zal er natuurijk ook gedacht worden aan extra inkomsten voor de overheid.