Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Lokbussen en lokaanhangers houden vooral politie bezig

jun 27, 2022

Nadat de lokbus die overal en nergens in Brabant was geparkeerd vrijwel geen reacties van burgers opleverde, is de politie nu het assortiment aan het uitbreiden met een aanhanger. Ook verplaatsen ze de loktroep naar het Oosten van het land waar ze elkaar wellicht sneller verraden dan in Brabant.

Almelo en zo

Haaksbergen, Ambt Delden, Borne, Hengelo, Almelo, Wierden – De afgelopen weken heeft op verschillende plekken in Twente een bus en aanhanger vol met ‘drugsvaten en materialen’ voor de productie van drugs gestaan. Met deze actie vragen politie en gemeenten in Twente aandacht voor het thema drugscriminaliteit en werd er gekeken in hoeverre inwoners bereid zijn een verdachte situatie te melden. Veel inwoners van Twente namen de moeite om een melding van de verdachte situatie te maken (hoera, het werkt daar).

Volgepakte zwarte bus

Tussen 3 en 16 juni stond er op een drietal plekken in Twente een zwarte lokbus volgepakt met vaten en materialen die gebruikt kunnen worden voor de productie van drugs. Door de ramen van het busje was duidelijk te zien dat het om een verdachte situatie ging.

  • In het buitengebied van Haaksbergen (Haaksbergerveen) stond de bus zes dagen. 7 keer werd er contact gezocht met de politie. Hierbij ging het in twee gevallen om bewoners uit Haaksbergen. In de andere 5 gevallen betrof het mensen van buiten de regio.
  • In Ambt Delden, op de parkeerplaats bij Twickel aan de veldweg, werd slechts één keer een melding gemaakt. De bus stond er vijf dagen. De melding op deze toeristische plek was afkomstig van een collega van de politie buiten dienst. Ook de Boa/Toezichthouder heeft geen meldingen gehad. Geconstateerd werd dat op deze plek veel mensen zijn langsgekomen en bij de bus hebben gestaan. Dit leverde geen meldingen op.
  • In Borne stond de bus aan het Spanjaardgemaal aan de rand van de woonwijk Bornsche Maten. Dat het hier om een locatie bij een woonwijk ging werd al snel duidelijk. Na twee dagen stond de teller op 17 meldingen, waarna de bus is weggehaald.

Bus met Escape Room

De actie werd op zaterdag 18 juni afgesloten met een soort van spelletjes dag in Hengelo, waar de politie in het centrum aanwezig was met de bus en een Escape Room. Ook werd er op verschillende plekken in de binnenstad een drugsdumping in scene hebben gezet, het team moet tenslotte wat te doen hebben want het is helemaal niet druk bij de politie en en blijft dan ook geen enkele zaak liggen.

Succesvolle actie

Vanzelfsprekend is de politie vol log over acties zoals deze want anders publiceren ze geen persberichten. Je leest nooit: na lange achtervolging daders ontkomen, of inval in wietpand blijkt onterecht. Danny Kuiper, Senior Milieu bij de politie met onder andere focus op synthetische drugs(afval): ‘’Een succesvolle actie waar we naast aandacht voor en bewustwording rondom het thema ook een aantal interessante observaties hebben kunnen doen. Zo was duidelijk dat, ondanks dat in de buitengebieden en er op de gekozen locaties veel mensen langskwamen, er daar een stuk minder gemeld is dan bij de locatie aan de rand van een woonwijk.’’ Keiharde onderzoeksresultaten mensen!

Aanhanger met vaten en grondstoffen

Maar een lokbusje trekt toch niet zoveel de aandacht als een open aanhanger. Daar zullen de mensen toch wel intrappen zeker? Een week later, tussen 17 en 24 juni, heeft er op drie locaties in Twente ook een aanhanger gestaan die was volgepakt met vaten met erop etiketten die suggereerden dat er grondstoffen in zaten waarmee je drugs zou kunnen produceren. De aanhanger was deels afgedekt met een zeil, maar voorbijgangers konden duidelijk zien wat eronder zat.

  • In Almelo stond de aanhanger drie dagen lang tegenover een bankje aan de Gravenallee. Vanwege het mooie weer waren er deze dagen veel fietsers en wandelaars op de been in dit gebied. Bij de politie waren na drie dagen 9 meldingen binnengekomen en 6 meldingen bij de groene Boa actief in dit gebied.
  • In Wierden stond de aanhanger twee dagen aan de Ypeloweg, een zandpad voor de Keursweg. De politie kreeg 5 meldingen op deze locatie. De Boa in Wierden ontving ook twee meldingen van collega’s van de buitendienst.
  • In Hellendoorn stond de aanhanger ruim twee dagen op de parkeerplaats aan Schuilenburgerweg, ter hoogte van de brug over de Regge. Bij de politie kwamen 6 meldingen binnen over de aanhanger. Een aantal melders deden melding vanwege de lange tijd dat deze aanhanger er stond en een aantal melders legden de connectie met mogelijk drugsafval.

Lok laboratorium?

Wat is de volgende stap? Een loklaboratorium waar de drugs onder de deur vandaan loopt en er buiten kliko’s staan gevuld met afgekeurde xtc pillen? Kom op, wij weten allemaal dat de politie veel zaken laat liggen. En echt geen winkeldiefstalletjes, maar serieuze zaken. En acties zoals deze dragen echt niet bij aan minder drugscriminaliteit.

Zedenzaken blijven liggen maar lokaanhangers daar is tijd zat voor

Preventie en bewustwording op ondermijning

Martin Meuzelaar de man met een prachtige functieomschrijving op zijn c.v., betrokken bij de actie en bij de politie verbonden aan het Ondermijningslab dat zich bezighoudt met onder andere preventie en bewustwording op ondermijning: ‘’Binnen het Ondermijningslab werken we met veel verschillende partijen, zoals gemeenten, het RIEC, OM en Belastingdienst samen aan preventie, innovatie en bewustwording binnen de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Deze actie past mooi bij wat we met het Ondermijningslab beogen, namelijk de betrokkenheid van de inwoners van Twente vergroten bij dit gezamenlijke probleem.’’

Bron en foto: politie.nl