Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Marine continueert de oorlog tegen drugs

mrt 13, 2023
Zr. ms HollandBeeld: Ministerie van Defensie

Caribische Zee – Zr.Ms. Holland en de Colombiaanse marine hebben gezamenlijk 800 kilo cocaïne onderschept in de Caribische Zee. De vangst dateert van 25 februari, maar is vrijdag pas bekendgemaakt.

Verdachte bootjes

Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied en een helikopter van de Colombiaanse marine ontdekten 2 verdachte bootjes, zogenoemde go-fasts. De gealarmeerde Holland stuurde vervolgens de aan boord gestationeerde helikopter van de Amerikaanse kustwacht en hun eigen snelle motorboot FRISC erop af.

Waarschuwingsschoten

Eén van de go-fasts met smokkelwaar reageerde niet op stopsignalen. Pas na het lossen van enkele waarschuwingsschoten gaven de opvarenden zich over. Het Colombiaanse marineschip ARC Victoria dwong het andere bootje tot stoppen. De verdachten en de drugs zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Zr. Ms. Holland

Zr.Ms. Holland opereert sinds oktober 2022 als stationsschip in de Caribische wateren. De marine werkt er afwisselend samen met de Kustwacht Caribisch Gebied en de Amerikaanse kustwacht. Dit keer gebeurde dat dus met de Colombiaanse marine. Inmiddels staat er 10.500 kilo op naam van Zr.Ms Holland. Wat voor zin het allemaal heeft weet geen mens, maar de salarissen van de betrokkenen worden fijn iedere maand overgemaakt van jouw belastinggeld.

Zr. Ms. Holland is een patrouilleschip van de Koninklijke Marine van Nederland. Het schip is ontworpen voor de kustwacht, antipiraterij- en drugsbestrijdingsoperaties in het Caribisch gebied en de Nederlandse territoriale wateren. Het is een multifunctioneel schip met moderne communicatie-, bewakings- en surveillancetechnologieën, waaronder radar, sonar en een helikopterplatform. Het schip is vernoemd naar het Nederlandse kustgebied, de Hollandse kust. Zr. Ms. Holland maakt deel uit van de Holland-klasse patrouilleschepen, die allemaal zijn gebouwd door de Nederlandse scheepswerf Damen Schelde Naval Shipbuilding.