Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Medicinale cannabis pesticiden vrij

DEN HAAG – Het RIVM onderzocht in een steekproef cannabis uit coffeeshops en daaruit bleek dat de meeste monsters chemische bestrijdingsmiddelen bevatten. Maar dit geldt niet voor medicinale cannabis.

Negentig procent van de cannabis uit de coffeeshop bevat resten van pesticiden, bleek uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zagen we in het KRO-NCRV-programma Foute shit! op woensdag.

In tegenstelling tot de cannabis in coffeeshops of die mensen zelf telen, wordt medicinale cannabis op een gestandaardiseerde manier geteeld, vertelt cannabisonderzoeker Arno Hazekamp in het januari-nummer van Nursing. Hierdoor is de hoeveelheid werkzame stoffen in de toppen van de plant altijd constant. Daarnaast controleren onafhankelijke laboratoria streng op samenstelling, maar ook op aanwezigheid van schimmels, bacteriën, pesticiden, zware metalen of andere ongewenste toevoegingen. De medicinaal gekweekte wiet heeft dus een constante en gegarandeerde kwaliteit.
Volgens het RIVM leveren de pesticiden in cannabis uit de coffeeshop geen gevaar op voor de gezondheid, omdat het kleine hoeveelheden zijn die de maximaal toegestane dosis op groenten en fruit niet overschrijden. Maar Hazekamp waarschuwt in Foute shit! dat je groenten en fruit kunt wassen of schillen, en cannabis niet. Ook is het niet duidelijk wat de effecten zijn als je pesticiden verhit en inhaleert. Er zijn artsen die beweren dat bijvoorbeeld psychische klachten die voort zouden komen uit het gebruik van cannabis, wellicht niet worden hoeven gezocht in de werkzame stof THC van de plant maar mogelijk zijn veroorzaakt door het inhaleren van pesticiden.

Het kan nog geruime tijd duren voor er iets bekend wordt over eventuele gevolgschade van het roken van pesticiden omdat daar tot op de dag van vandaag nog nooit onderzoek naar is gedaan.

Het lijkt een bangmaker van de farmaceutische industrie, maar tegelijkertijd zeggen ze ook dat thuiskweken zonder pesticiden zo slecht nog niet is, al blijft de kans op een bacterie of schimmel bestaan en is de kwaliteit zelden constant bij een thuiskweker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *