Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Meerdere partijen drugs in haven 010 aangetroffen

dec 4, 2020
Container

In de Rotterdamse haven heeft de douane donderdag drie partijen cocaïne gevonden van in totaal 478 kilo. De drugs zaten verstopt in drie verschillende containers.

Reguliere controle

De douane vond de harddrugs tijdens reguliere controles van zeecontainers in de haven van Rotterdam. De straatwaarde van de onderschepte cocaïne is in totaal ruim 35 miljoen euro, ze meldt het Openbaar Ministerie.

Dominicaanse republiek

Eén van de containers was afkomstig uit de Dominicaanse Republiek en was volgens de vrachtbrieven geladen met medische goederen. De lading was op 1 december in Rotterdam binnengekomen met een zeeschip dat vertrokken was vanuit de Dominicaanse Republiek. De goederen waren bestemd voor een Belgisch bedrijf. Het bedrijf lijkt vooralsnog niets met de smokkel te maken te hebben. Tussen de lading troffen douaneambtenaren in totaal 420 pakketten aan.

Via Tanger

En met deze vangst hield het niet op voor de douane, want er was nog meer aan de hand in de Rotterdamse haven. In twee containers op een schip uit Brazilië, dat via Tanger in de Rotterdamse haven terechtkwam, werden ook partijen cocaïne aangetroffen. Één van de containers was geladen met diepgevroren kip en was afkomstig uit de Verenigde Staten. Hierin trof de Douane 28 pakketten aan bij de koelmotoren. De container was bestemd voor een bedrijf in Zwitserland, maar ook hier bleek al snel dat het bedrijf niets met de smokkel te maken lijkt te hebben.
De andere container was geladen met medicijnen die bestemd waren voor een Belgisch bedrijf. Ook dat bedrijf lijkt niets met de smokkel te maken te hebben. In totaal ging het hier om 30 pakketten die ook weer bij de koelmotoren verstopt waren.

HARC

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek.

Woensdag 2 december onderschepte de Douane tijdens diverse controles ook al twee partijen cocaïne in de Rotterdamse haven. Toen ging het in totaal om 421 kilo cocaïne met een straatwaarde van ongeveer 31 miljoen euro.