Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Nederlander gepakt in Spanje voor 170 kilo wiet

nov 16, 2022

GRANADA – In Spanje heeft de Guardia Civil op een industrieterrein in het Spaanse Cijuela in de provincie Granada een opslag- en distributiecentrum voor wiet ontmanteld. Die wiet zou bestemd zijn voor Centraal-Europese landen. De smokkelmethode was een opmerkelijke want de wiet zat verstopt in vaten zand waarop ‘vloeibaar asfalt’ stond vermeld. De Spaanse politie hield een Nederlander en een Tsjech aan in deze zaak.

170 kilo wiet

De Guardia Civil nam bij de operatie 170 kilo vacuümverpakte wiet in beslag die verborgen zat in vaten met het opschrift ‘‘vloeibaar asfalt’. Ook een vrachtwagen met oplegger, computerapparatuur, mobiele telefoons en documentatie werden in beslag genomen.

Heterdaad

De opsporingsdiensten ontdekten hoe verschillende personen kleine hoeveelheden wiet hadden opgeslagen in een magazijn op een industrieterrein in Cijuela. De Guardia Civil viel daarop de loods binnen met een hond die getraind is om drugs op te sporen. Twee verdachten uit Nederland en Tsjechië die pallets aan het laadden waren met de vaten ‘vloeibaar asfalt’ werden ter plaatse aangehouden. In de vaten vonden agenten de zakken voorverpakte wiet die vacuüm waren getrokken om de geur te verhullen.

Niet de eerste

Het betreft het derde opslag- en distributiecentrum van wiet voor de buitenlandse markt dat dit jaar op een industrieterrein in Cijuela is ontmanteld. In maart werden twee verdachten gearresteerd die zich bezighielden met internationale wiethandel. Daarbij werd 88 kilo wiet in beslag genomen, verstopt tussen blikken perziken op siroop. De tweede actie vond in juli plaats, toen criminelen een vrachtwagen aan het laadden waren met 212 kilo wiet verstopt tussen een lading knoflook.

Doorvoerland

In Spanje zelf wordt veel illegaal gekweekt, ook voor de export. Maar Spanje is natuurlijk ook een doorvoerland waarbij smokkelaars vanuit Marokko gigantische hoeveelheden naar het Noorden van Europa smokkelen.

Video van de ontdekking