Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Nederlandse marine onderschept opnieuw drugs in een eindeloze, zinloze strijd

jun 14, 2024
Marine war on drugs

Zr.Ms. Groningen heeft maar liefst 2.177 kilo cocaïne onderschept in het Caribisch gebied. Ja, je leest het goed. Dit glorieuze evenement vond al plaats op 16 mei, maar, zoals gebruikelijk in deze bureaucratische wirwar, is het nieuws pas nu naar buiten gekomen.

Nog meer drugs onderschept door Zr.Ms. Groningen

Oh ja, daar gaan we weer. De drugs zaten aan boord van twee go-fasts, die bekend staan om hun snelheid en efficiëntie in het smokkelen van illegale goederen. Gelukkig was er een maritiem patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied dat deze bootjes ontdekte. Bravo! Zr.Ms. Groningen zette daarna koers naar de verdachte vaartuigen alsof het de ultieme missie was.

Helikopters, boten en schoten op motoren

Voor de extra dramatische touch steeg de aan boord gestationeerde Amerikaanse helikopter op in de buurt van de go-fasts. En alsof dat nog niet genoeg was, werden ook beide FRISC’s van de Groningen ingezet. Deze supersnelle onderscheppingsboten hadden het Fleet Marine Squadron en een Amerikaans maritiem wetshandhavingsteam aan boord. Want laten we eerlijk zijn, een simpele onderschepping kan natuurlijk niet zonder een grootschalige militaire operatie.

Na schoten op de buitenboordmotoren – ja, we hebben zelfs Hollywood-achtige acties – gaven de vier verdachten zich uiteindelijk over. Ze zijn netjes overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht, samen met de drugs. En ja, de cocaïne is inmiddels vernietigd, alsof dat enig verschil maakt. De verdachten zullen nu in Amerika worden vervolgd, want het is altijd goed om deze zaken naar een hoger niveau te tillen.

Weer een drugsvangst op het achterdek van Zr.Ms. Groningen

Dit glorieuze succes is het derde onderschepte drugstransport waar Zr.Ms. Groningen bij betrokken is sinds het begin van de stationering in het Caribisch gebied in april 2024. Het patrouillevaartuig vaart als stationsschip in de regio en wordt voornamelijk ingezet voor counterdrugsoperaties. Dit gebeurt in samenwerking met de Amerikaanse kustwacht en de Kustwacht Caribisch Gebied. Want blijkbaar is een eenzijdige benadering niet genoeg in deze eindeloze en zinloze strijd tegen drugs die al decennia voortduurt en geen enkel significant resultaat boekt.

De zinloze strijd tegen drugs

En hier zijn we dan, weer een triomfantelijk moment in de onophoudelijke oorlog tegen drugs. Een oorlog die we al tientallen jaren voeren zonder enig substantieel succes. Elke onderschepping van een paar ton cocaïne wordt gevierd als een gigantische overwinning, terwijl de realiteit is dat deze hoeveelheden slechts een druppel op de gloeiende plaat zijn. Het wereldwijde drugsprobleem blijft bestaan, ondanks al deze heldhaftige inspanningen.

Wat is de volgende stap? Nog meer patrouilles, nog meer onderscheppingen, nog meer nieuwsberichten over gigantische hoeveelheden cocaïne die in beslag zijn genomen? En zullen we ooit stoppen en beseffen dat deze aanpak misschien niet de juiste is? Of blijven we blindelings doorgaan, verslaafd aan het idee dat elke onderschepping een verschil maakt, terwijl de realiteit blijft dat de drugskartels altijd een stap voor zijn?

De kosten van een zinloze missie

Het is niet alleen een kwestie van effectiviteit, maar ook van kosten. De inzet van schepen, helikopters, patrouillevliegtuigen, en volledige marinesquadrons kost miljoenen euro’s. En waarvoor? Om een handvol smokkelaars te vangen die gemakkelijk vervangen kunnen worden door anderen? Om een paar ton cocaïne te vernietigen terwijl er elke dag nieuwe ladingen op weg zijn naar hun bestemmingen?

Misschien is het tijd om de vraag te stellen of deze middelen niet beter besteed kunnen worden aan preventie, rehabilitatie en het aanpakken van de onderliggende oorzaken van het drugsprobleem. Maar dat zou natuurlijk te simpel zijn. Laten we in plaats daarvan doorgaan met deze spectaculaire, maar uiteindelijk zinloze missies en doen alsof we een verschil maken.

In de tussentijd kunnen we ons allemaal weer even goed voelen over de “grote vangst” van Zr.Ms. Groningen, totdat het volgende nieuwsbericht over een gigantische drugsvangst verschijnt en we ons opnieuw afvragen of we echt iets bereiken in deze eindeloze strijd.