Heb je het al gezien in Rotterdam? De Coolsingel is tijdelijk omgedoopt tot de Cokesingel! Ja, je leest het goed. De stad van Feyenoord, de Erasmusbrug en de haven doet er nog een schepje bovenop en knalt er nu ook straatnaamborden doorheen die hun eigen festivaltentjes waardig zouden zijn. En het is niet alleen de Cokesingel die een nieuwe naam heeft gekregen. Tien andere straten hebben ook een drugsgerelateerde bijnaam gekregen. Maar serieus, waarom noemen we nog steeds geen straat naar ‘Biertjes’? Is alcohol geen drugs? Ik bedoel, je kunt het in elke supermarkt kopen, het is hartstikke legaal, maar het maakt wel mensen zo gek dat ze op zaterdagnacht de stad afbreken. Alcohol – de meest geaccepteerde drug in onze maatschappij, en geen enkele straat vernoemd ernaar? Het blijft me verbazen.
Waarom geen ‘Biertjesingel’? Hypocrisie in Rotterdam terwijl alcohol gewoon sociaal geaccepteerde drugs blijft
Maar goed, terug naar Rotterdam en hun campagne. Het is eigenlijk best wel ludiek. Je loopt over de Cokesingel en wordt getrakteerd op een street art-project dat je even met beide benen op de grond zet: ‘Er worden dagelijks 63.000 lijntjes coke gesnoven in deze stad.’ En als dat feitje niet genoeg indruk maakt, kun je altijd nog de QR-code scannen om te ontdekken wat voor bizarre taferelen er allemaal afspelen in de havenstad. Daar kan geen rondleiding door de haven tegenop, geloof me.
Pas op voor die borden: ze worden waarschijnlijk souvenirs
Maar echt hoor, de Rotterdamse gemeente weet wel hoe ze een serieuze boodschap moeten overbrengen met een knipoog. Als je over de Emmalaan loopt, wordt die ineens de MDMA-laan genoemd. En de Laan op Zuid? Die heeft een upgrade gekregen naar Lijn op Zuid. Klinkt als een prima route voor de nachttrein, toch? Je kunt je voorstellen dat een stel studenten binnenkort met een gloednieuw Cokesingel-bord aan de muur zit. Nachtelijke diefstallen van deze borden lijken onvermijdelijk, maar hé, wie kan ze de schuld geven? Het is natuurlijk gewoon een collectors item.
En ja, natuurlijk blijft het gemeentelijk bezit en is het verboden om die borden mee te nemen. Wethouder Pascal Lansink-Bastemeijer zegt het nog zo netjes: “Maar van gemeentelijk bezit, hoef ik niet uit te leggen, hoor je af te blijven.” Succes met dat handhaven, Pascal, want we weten allemaal hoe dat gaat met een beetje Rotterdamse bravoure.
Waarom wordt alcohol genegeerd?
Toch blijft het ergens wringen. We mogen dan wel allerlei ludieke campagnes zien die drugsgebruik en de donkere kanten ervan aankaarten, maar waarom heeft niemand het ooit over alcohol? Denk er eens over na: alcohol veroorzaakt onnoemelijk veel schade, van verkeersongevallen tot huiselijk geweld. Het is net zo goed een drug, alleen dan netjes verpakt in een flitsend biertje of een chique wijntje. Waarom is er nog geen Alcoholplein, waar iedereen netjes even stilstaat bij de doden die jaarlijks vallen door deze goedgekeurde drugs? Waarom geen Biertjesingel, als we toch eerlijk willen zijn?
Nee, alcohol blijft de grote olifant in de kamer. Het wordt geaccepteerd en zelfs gevierd. Als iemand zich misdraagt na een avondje doorzakken, dan wordt dat vaak weggewuifd met een lacherige “teveel gezopen, hè?” Maar een lijntje coke, dat is meteen een hele andere kwestie. Daar wordt je levensverhaal meteen aan gekoppeld aan drugssmokkel en ontploffende appartementen. Je hebt eigenlijk meer kans om een straat naar je vernoemd te krijgen als je dealed, dan als je je lam zuipt. Blijkbaar zijn er toch gradaties in maatschappelijk aanvaarde ellende.
‘Je lijntje heeft gevolgen, net als je pilletje’
Het is begrijpelijk dat Rotterdam iets moet doen tegen het drugsgeweld, want eerlijk is eerlijk, de stad begint wel wat op een live-actiemisdaadserie te lijken. De Emmalaan is niet zomaar de MDMA-laan geworden. Het is een herinnering dat achter elk feestje ook een hele wereld schuilgaat die je liever niet zou zien. Jongeren worden geronseld voor een paar honderd euro om even snel een klusje te klaren in de haven. Vorig jaar werden er meer dan 450 jonge ‘uithalers’ gepakt – jongens die voor een grijpstuiver hun toekomst riskeren en mogelijk eindigen als een pion in het spel van de grote criminelen.
Rotterdam heeft in 2023 ook nog eens 147 explosies gehad, waarvan het merendeel drugsgerelateerd was. Dat is geen kattenpis. Dus ja, als jij denkt dat je pilletje of je lijntje alleen maar een beetje voor de sfeer is, think again. De schaduwkant van je feestje kan iemand anders zijn complete nachtmerrie zijn. Dus ook al klinken die nieuwe straatnamen een beetje als iets uit een bizarre sitcom, de boodschap erachter is bitter serieus.
Alcohol is ook drugs, maar we doen alsof het niet zo is
Dus terwijl we met z’n allen lachen om de tijdelijke straatnamen zoals Ketastraat en West-Snuifkade, blijft de vraag waarom we niet eerlijk zijn over álle drugs. We kunnen lacherig doen over coke, MDMA en ketamine, maar waarom wordt alcohol – de drugs die je gewoon bij de supermarkt om de hoek kunt halen – niet in dezelfde adem genoemd?
Misschien moeten we allemaal eens goed nadenken waarom de een als ‘not done’ wordt beschouwd, en de ander als ‘gezellig’. Want laten we eerlijk zijn, een Cokesingel trekt de aandacht, maar de Alcoholplein zou minstens net zo goed passen. Tot die tijd blijft het in Rotterdam waarschijnlijk gewoon elke week weer feest op de Cokesingel, totdat de borden weg zijn. En daarna? Nou ja, dan drinken we er een biertje op. Proost!