Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Nieuwe SOA ontdekt

nov 18, 2020
bacterie

Voor iedereen die tijdens een WAP feestje wel eens iets verder gaat dan lekker vaag worden van een prettig middeltje is het oppassen geblazen. Er is een nieuwe SOA.

Mycroplasma Genitalium

Hoewel de Mycoplasma Genitalium in eerste instantie een nieuwe SOA lijkt, werd het bestaan ​​van deze bacterie voor het eerst gemeld in de vroege jaren 1980. Maar in die tijd hadden onderzoekers niet de juiste soorten test om MG te bestuderen. Dat is dus de reden waarom het destijds eigenlijk nooit als een Sociaal Overdraagbare Aandoening werd aangemerkt.

Symptomen

Pas midden in de jaren ’90 werd het verband aangetoond tussen seksuele activiteit en het overbrengen van de bacterie.  In het International Journal of Epidemiology vertelt Lisa Manhart, professor in de epidemiologie aan de Universiteit van Washington in Seattle, dat Mycoplasma Genitalium, zeer weinig  symptomen heeft, maar dat wel bekend is dat het via seks wordt doorgegeven. Naar schatting gaat het om 1% van de 16- tot 44-jarigen die rapporteren ten minste één seksuele partner te hebben gehad en geen condooms hebben gebruikt . Het komt nog meer voor bij mensen die minstens vier nieuwe seksuele partners hadden met wie ze onbeschermde seks hadden.

Symptomen

De symptomen zijn vaag: mannen kunnen een brandende pijn hebben tijdens het urineren of afscheiden uit de penis. Voor vrouwen kan dit leiden tot pijn in de onderbuik en pijn of lichte bloedingen tijdens of na de seks; iets dat vrij snel zal worden opgemerkt.

Korte studie

Volgens de korte studie vertonen ongeveer 90 procent van de mannen en 56 procent van de vrouwen met MG echter geen symptomen. Verder onderzoek naar de klinische implicaties van infecties en de langdurige complicaties van MG-infectie zijn nodig voordat kan worden begonnen met testen op de infectie of het nemen van stappen om het te voorkomen. Alhoewel ook voor deze infectie geldt: voorkomen kan nog het best door gebruik van condooms, van oudsher de allerbeste bescherming tegen SOA’s.

Testen

De Food and Drug Administration in de VS heeft nog geen test die inmiddels zou zijn goedgekeurd voor MG en artsen testen niet routinematig op de bacteriën. Behandeling voor MG is eenvoudig en de bacterie kan in slechts vijf dagen al volledig bestreden worden met een antibioticakuur.