Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Hoe kweek je met een Paddo kweekset?

jan 16, 2019

Als je zelf paddo’s wil kweken, is één van de mogelijkheden een kant en klare Paddo Kweekset. Dit is een kweekset die je kunt gebruiken om jouw eigen paddo’s te kweken, waarbij je in de set alle benodigdheden voor het kweken van de paddo’s zult terugvinden. De kweeksets worden bovendien geleverd met een overduidelijke handleiding.

Waarom een Paddo Kweekset?

Of je nu gaat voor Microdosing of een vette trip, verse of gedroogde paddo’s mogen sinds december 2008 niet verkocht worden in Nederland. Dus zul je zelf aan de slag moeten als je toch paddo’s wilt gaan gebruiken. Het voordeel van zelf kweken is onder andere dat er tussen de aanschaf en de oogst drie weken zit. In die drie weken kan je jezelf goed informeren hoe om te gaan met magische paddo’s.

En dan is er nog de educatieve interesse bij sommigen. Die vinden het mooi om te zien hoe deze prachte plantachtigen ontstaan vanuit het niets.

Kweeksets voor iedereen

In tegenstelling tot het kweken met sporen, is een kant en klare growkit echt super makkelijk. Als je de gouden regel ‘hygiëne’ in acht houdt, dan is zelf paddo’s kweken echt eenvoudig. Begin als je voor het eerst gaat kweken altijd met een klein kweeksetje zodat de schade niet te groot is als het onverhoopt toch mis gaat. Heb je het onder de knie, dan kan je kiezen voor een grote- of een extra grote paddokweekset.

Er zijn geen speciale kweeksets voor gevorderden, tenzij je keuze valt op een kweekset met sporen. Dat is wat lastiger om te doen.

Waar bestel je een Paddo Kweekset?

De aangewezen webwinkel om een paddo kweekset te kopen is Wapwinkel. Het assortiment is er ongekend en bovendien krijg je de garantie dat een kweekset er altijd vers is. Geen uitgedroogde bakken die na een week of drie nog geen teken van leven vertonen. Stuk voor stuk vers geproduceerd en voorzien van duidelijke instructie.

Complete paddokweeksets zijn altijd meteen klaar voor gebruik zodat je meteen aan de slag kunt om zelf je eigen mushrooms te kweken. Het enige dat je zelf nodig hebt is wat lauw kraanwater om te starten, verder zit alles bij de growkits.

Geduld is een schone zaak

Na aanschaf van de kweekset volgt de gemakkelijkste stap en dat is afwachten. Na ongeveer 7 dagen (bij 22-26°C) zie je de eerste paddenstoeltjes verschijnen, in het Engels noemt men dit “pinning”. Het is heel verleidelijk om de zak te openen en te kijken hoe je paddenstoeltjes groeien, maar iedere keer dat je de zak opent, laat je vochtige lucht ontsnappen. Laat de zak dus dicht.

Geduld wordt beloond.  Wil je de zak toch openen, zorg dan dat je de pins wat besproeit met een plantenspuit. Alleen in een vochtige omgeving doen jouw paddo’s het goed namelijk.

De eerste oogst

Na ongeveer 10-14 dagen staat er een compleet bos aan paddenstoelen in de zak en is de kit klaar om voor de eerste keer te oogsten. Het perfecte moment is wanneer de sluiers van de kapjes beginnen te lossen. Als je (net) te laat bent, laten de paddenstoelen hun sporen vallen, wat een zwarte laag op de onderliggende paddenstoelen en kit geeft. Dit is op zich niet zo’n probleem, maar de sporen maken wel zwarte vlekken op alles wat ze aanraken (kleding!). Bovendien kan het nadelig zijn voor je volgende flush want als de sporenlaag te dik is dan zal je volgende flush moeilijker opkomen.

Paddo’s plukken

Om de paddo’s te plukken ga je als volgt te werk: neem de paddenstoel tussen duim en wijsvinger vast en met een draaibeweging komt ze vanzelf los. Als het substraat meekomt, snij dan met een scherp mes de paddenstoel zo kort mogelijk af. Soms komt het voor dat er een paar paddenstoelen veel sneller groeien als de rest. Pak in dat geval eerst de grootste uit je bak. Het is niet erg als je niet alles meteen oogst. Wacht ook niet te lang met de rest om te voorkomen dat de paddestoelen hun sporen gaan lossen.

Zorg er wel voor dat je voor een volgende flush echt alle paddenstoelen uit je bak plukt, ook de kleintjes.

Paddo’s bewaren

We kunnen ons voorstellen dat je niet meteen je hele oogst gaat nuttigen. Geen zorg, want verse paddo’s kan je ongeveer twee weken in een schoon bakje in je koelkast bewaren (denk aan je kinderen!).
En als je dan nog steeds paddo’s overhebt dan kan je ze altijd drogen om ze op een ander tijdstip te gebruiken.

Dat drogen werkt zo: pak wat keukenpapier en leg hier je paddo’s op. Leg ze nu in het donker weg (zonder zonlicht). Een mooie plek is in een gangkast of iets dergelijks. Zorg er wel voor dat de ruimte voldoende verse lucht krijgt waar je je paddo’s droogt.

Je paddo’s zijn droog genoeg als je de stengels buigt en ze breken. Zolang je ze nog kunt buigen zijn ze niet droog genoeg. De beste methode om gedroogde paddo’s langer te bewaren is door ze te vacumeren en ze dan donker te bewaren.