Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Paddo’s kweken kan iedereen

sep 28, 2022
hoe kweek je paddos

Paddo kweeksets zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. De meeste hallucinogene soorten zijn verkrijgbaar in kant en klare kweeksets. Soaken in het water, in een afgesloten zak plaatsen en drie weken later oogsten en smullen maar.

Geen kinderspel

In de praktijk is het kweken van paddo’s toch iets lastiger, meer evengoed zeer goed te doen als je je aan de instructies houdt. Over het algemeen gesproken gaat het kweken van verse paddo’s precies zoals hierboven omschreven, maar er liggen ook wat valkuilen op de loer. Tijdens het kweekproces kan de set besmet worden, kan de set te droog of te warm of juist te koud staan. Allemaal zaken die de groei van de Magic mushrooms kunnen verstoren. Wij hebben de belangrijkste problemen voor je op een rij gezet, samen met de mogelijke oplossingen.

De kweeksets hebben het grootste deel van de groeicyclus doorlopen onder optimale en steriele omstandigheden. We spreken hier dus over de kant en klare kweeksetjes, waar het mycelium al gevormd is. De kans op besmetting is daardoor vrijwel nihil.
Mochten er onverhoopt toch problemen optreden dan kan deze foutenanalyse misschien uitkomst bieden. De diagnose-lijst kan voor alle kweeksets dienen.

Meest voorkomende problemen met paddo’s kweken

Omdat de problemen in 9 van de 10 gevallen identiek zijn en voorkomen in een lijstje dat we eerder maakten, kunnen we ze alvast bespreken met je.

Besmette kweekset?

Net zoals bij de mens liggen er ook voor je kweekset massa’s met besmettingen op de loer. Deze kunnen worden verdeeld in drie groepen: bacteriën, schimmels (fungi) en ongedierte. We zetten ze eens op een rij voor je.

Dikke witte draden
-Als er dikke witte draden uit de grond omhoog steken dan is je temperatuur te hoog, verlaag deze naar 24° Celcius.

Groene vlekken
-Zie je groene vlekken op het vermiculite dan heb je een besmetting met een schimmel, hier doe je niks tegen. Je oogst kan toch nog redelijk zijn.

Vies ruiken
-Ruik je een verrottingslucht dan heb je een besmetting met bacteriën, je vochtigheid is veel te hoog geweest, ook hier is geen oplossing voor. Je kunt je bakje weggooien. (Zonder waterverwarming is dit haast niet mogelijk tenzij er spatwater in het bakje is gekomen.)

Scheuren in de hoedjes
-Vertonen de paddo`s scheurtjes in de hoeden dan is je luchtvochtigheid te laag, controleer of er nog voldoende water in de zak zit en sluit het folie nog wat verder af.

Witte schimmeldraden
-Zie je witte schimmeldraden op de hoeden van de paddenstoelen dan is je luchtvochtigheid te hoog of te laag, als de hoeden glimmen is deze waarschijnlijk te hoog, maak de opening in het folie wat groter.

Witte pluizen
-Zitten er witte pluizen op de stelen van de paddenstoelen, dit is normaal tot circa 1-2 cm hoogte. Als de hele stam pluizig is, is de luchtvochtigheid te hoog, maak dan de opening in het folie wat groter.

Afwijkingen
-Zie je afwijkingen van paddenstoelen? Dit is normaal, vooral een tweede steeltje zonder wortels, los aan een hoed komt regelmatig voor.

Zwarte hoeden
-Krijgen je paddenstoelen zwarte hoeden dan zijn ze overrijp. De paddo`s gaan zichzelf afbreken. Oogst deze paddenstoelen direct, ze kunnen nog gegeten worden.

Zwarte stammetjes
-Als de stammetjes zwart worden zijn er sporen uit de hoeden gevallen, deze paddenstoelen kunnen gewoon gegeten worden.

Er komen geen paddo’s
-Als je kweekset na 3 weken nog niks doet is het waarschijnlijk te koud in je ruimte, zet je zak op een warmere plek. De meeste GrowKits hebben na enkele weken (3-4) paddenstoelen. Het kan voorkomen dat het iets langer duurt. Wees geduldig, ook in de natuur groeit de ene paddenstoel sneller dan de andere. Er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben (denk aan de aanvoer van verse lucht, temperatuur, licht etc.).

De GrowKit geeft maar een paar paddenstoelen, is deze niet goed?

Een mogelijke oorzaak is dat de toplaag niet goed vrij is gekomen. Alvorens het vullen van de GrowKit met lauw water (stap 3), dient de toplaag met een vork ingeprikt te worden (stap 2). Op deze manier is het gemakkelijker voor de paddenstoelen om op te komen. Bij een nieuwe vlucht nogmaals deze toplaag losprikken en benevelen met water uit de plantenspuit. Denk er aan ALTIJD steriel te werken, je kweekset is al snel besmet. Handen wassen is nog belangrijker als ten tijde van de Corona pandemie.

Steriel werken

Het kweken van paddo’s lijkt kinderspel en dat is het ook mits je de regels stipt uitvoert. Zorg ervoor dat je enorm schoon te werk gaan omdat de omgeving te allen tijde steriel moet blijven. Elk onderdeel van het kweken van paddo’s is ontzettend gevoelig voor besmetting, inclusief de sporen, het mycelium en de paddo’s zelf.

Alle kweeksets worden samengesteld in een gegarandeerd steriele ruimte. Ze kunnen dus nooit al besmet zijn voor ze bij jou aankomen

Wapwinkel support

Sterilisatie en filteren

Er zijn verschillende manieren om de omgeving steriel en rijk voor het mycelium te houden, maar vrij van concurrenten als bacteriën, schimmels of ongedierte, zoals sterilisatie van het substraat en filtering van de lucht. Maar deze methodes zijn niet onfeilbaar. De genoemde processen zijn niet perfect en de steriele omgeving blijft in de praktijk niet lang steriel.

Katoenachtige schimmel

Wanneer een katoenachtig mycelium je behuizing bedekt en je paddenstoelen omhult na contact met het zachte mycelium, wat een zachte rot veroorzaakt, is je cultuur besmet met spinrag schimmel. Deze schimmel is iets donkerder dan mycelium en vanwege dit kleine kleurverschil het voor een beginner lastig te herkennen zijn. Een ander duidelijk signaal is de enorme groeisnelheid van deze schimmel. Binnen twee dagen staat je kweekbak al vol met deze schimmel.

Groene schimmel

De meest voorkomende schimmel is de groene schimmel welke wordt veroorzaakt door Trichoderma harzianum en kan worden herkend aan een agressief, wit mycelium die de hele behuizing en eventueel gevormde paddo’s zal bedekken, waardoor zachte rot ontstaat en smaragdgroene sporen worden geproduceerd. Ook de geur is onaangenaam van deze schimmel.
Het voorkomen van groene schimmel wordt onder meer beïnvloed door slechte hygiëne, vliegen en anaërobe omstandigheden, waardoor strikte reiniging en het gebruik van oppervlakte-ontsmettingsmiddelen (ja, daar is het weer) essentieel zijn.

Ga dit voor jezelf na

  • Wat is de temperatuur waar de growkit staat.
  • Staat er een laagje water in de filterzak.
  • Krijgt de growkit voldoende daglicht en geen direct zonlicht.

Te veel geoogst? Drogen!

Je bent een aantal weken druk in de weer geweest met je paddo kweekset en het resultaat mocht er zijn. Je hebt dus meer paddo’s dan je meteen wilt consumeren. Drogen is dé oplossing.

Zo droog je paddo’s

Deze methode is de allerbeste en zeker de moeite waard als je je paddo oogst langer wil bewaren. Je hebt hiervoor een droogmiddel nodig en een luchtdicht bakje om aan de slag te kunnen. Droogmiddelen zijn materialen die vocht uit de lucht onttrekken. Ze worden in de industrie gebruikt om te voorkomen dat producten beschadigd raken door vocht tijdens opslag en transport.

Er zijn meerdere materialen om uit te kiezen.

Silica gel wordt vaak voor dit doel gebruikt. Het is een natuurlijk, niet-giftig materiaal en zal de droog-klus perfect klaren. Plaats je silica gel in de luchtdichte container; dit kan bijvoorbeeld een tupperware bakje zijn. Plaats een rek over de silica gel heen zodat je paddo’s niet in contact komen met de silica gel. Sluit nu de container af en de gel gaat vanzelf het vocht onttrekken Controleer de inhoud wel met enige regelmaat. Wanneer de truffels of paddo’s zo droog zijn dat ze breken als je ze buigt, dan zijn ze droog genoeg. 

Magnesium sulfaat is het beste

Magenesium Sulfaat, ook wel Epsom genoemd, is ook een product dat kan worden gebruikt om hetzelfde doel te bereiken. 
Je begint met het bakken van het Magnesium Sulfaat in de oven. Dit doe je  2 uur op 250 graden Celsius. Hiermee verander je de chemische structuur van het zout; je verwijdert het water waardoor dit verloren vocht weer kan worden aangevuld. De zouten hebben de neiging om vocht vrij snel op te nemen.
Wrijf het sulfaat klein mochten er wat klonten ontstaan zijn en doe dit dan snel in luchtdichte bakjes.

Volledig drogen

Nu kan je dezelfde stappen als hierboven volgen om je paddo’s volledig uit te drogen: Plaats het sulfaat op de bodem van een tupperware bakje en plaats er iets van een roostertje of een rekje bovenop, zodat de paddo’s of truffels niet in contact komen met het zout. Nu plaats je je deels gedroogde materiaal op het rek en sluit je de container af. Controleer de inhoud regelmatig en verwijder je opbrengst zodra deze knisperend droog is.

Bewaren van gedroogde paddo’s

Zodra je paddo’s droog zijn, bewaar je ze op een donkere, droge en koele plaats om bederf te helpen voorkomen. De houdbaarheid kan nog meer verlengd worden door de kurkdroge paddo’s te bewaren in een
vacuüm  zak. 
Als je je paddo’s op een juiste manier droogt en bewaart, dan kan je ze jarenlang bewaren voor je ze gebruikt. Het drogen van paddo’s heeft dus zeker wel zin.

Silica gel

Silica gel zakjes zijn te koop bij Wapwinkel: Silica Gel zakjes bestellen.

Drogen met silica gel