Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Politie draaide een maand Hansa

jul 20, 2017

DRIEBERGEN-RIJSSENBURG – De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie hebben, in samenwerking met onder andere de FBI, de op het darmweb aanwezige Hansa Market een maand overgenomen en werkend gehouden.

Op deze grote website, alleen vindbaar op het dark web, werd er naar hartelust drugs, medicijnen en wapens verhandeld. Er zijn diverse aanhoudingen verricht en er is beslag gelegd op zeker 2 miljoen euro aan bitcoins.

„De ondergang van Alpha Bay is geheim gehouden om het onderzoek naar Hansa Market ongestoord te laten verlopen”, zo omschrijft de politie een belangrijke stap in de operatie. „De ondergrondse marktplaats voor drugs bleek te worden gehost op servers in Litouwen. Onmiddellijk na de aanhouding van de beheerders zijn deze servers en bijbehorende infrastructuur in beslag genomen. Vervolgens is er een kopie van de website weer online gezet die via Nederlandse servers online werd gegooid. De dark web site kon gewoon bezocht worden door kopers en verkopers, die niet zagen dat het beheer van Hansa Market was overgenomen door politie en OM in Nederland. Van kopers en verkopers zijn gebruikersnamen en wachtwoorden onderschept. Gemiddeld werden 1000 bestellingen per dag gedaan in reactie op zo’n 40.000 advertenties. De marktplaats telde vorig jaar 1765 verschillende verkopers. Sinds de overname van het beheer van Hansa Market zijn meer dan 50.000 transacties geteld, vooral voor soft- en harddrugs. Zo’n 10.000 buitenlandse adressen van kopers op Hansa Market zijn doorgegeven aan Europol. Meer dan 500 Nederlandse afleveradressen zijn gemeld bij post- en koeriersbedrijven met de bedoeling de leveringen tegen te houden.”

In hoeverre justitie zich met deze daad op glad ijs bevindt en hoe snel er zich vervangende websites aandienen zal de toekomst leren.