Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Politie onderschept 56 kilo mdma

dec 12, 2022

De Spaanse Nationale Politie heeft in een gezamenlijke operatie met Douanetoezicht van de Belastingdienst in het kader van het project Empact een maritieme zending van 56 kilo MDMA (de werkzame stof in xtc) onderschept toen deze vanuit Tarifa (Cádiz) via de Canarische Eilanden op weg was naar Argentinië, en heeft drie mensen gearresteerd in Marbella (Málaga) en twee in Tarifa.

1,2 miljoen pillen

Volgens een politiebericht werd de drugszending, aan boord van een zeilboot, onderschept door de patrouilleboot Fénix V van de douanebewakingsdienst toen deze begon aan de reis van Tarifa naar Argentinië. De hoeveelheid mdma is genoeg voor de productie van tussen de 800.000 en 1.200.000 pillen. Vijf mensen werden gearresteerd tijdens de operatie, drie in Marbella en nog eens twee in Tarifa, toen ze begonnen te zeilen naar de Canarische Eilanden, waar ze voorraden zouden inslaan om later met de drugs naar Argentinië te varen.

Oktober vorig jaar

De operatie begon eind oktober vorig jaar, toen bekend werd dat er een grote hoeveelheid synthetische drugs was die werd aangeboden aan verschillende criminele organisaties aan de Costa del Sol om te worden verspreid in de kersttijd. Later kwamen ze erachter dat dit verdovende middel over zee van Europa naar Zuid-Amerika zou worden verzonden, een feit dat werd bevestigd door de Argentijnse Nationale Gendarmerie, die informatie verstrekte over de aankomst in Spanje, vanuit Brazilië. Een Argentijns staatsburger zou het spul mee nemen met een zeilboot die voor dit transport zou worden gebruikt. De diensten hadden tevens de medewerking van de gerechtelijke politie van Portugal, Europol en de National Crime Agency van het Verenigd Koninkrijk, in het kader van het Empact-project.

Cocaïnetransporten

De agenten constateerden dat de onderzochte persoon, met de steun van vier andere Argentijnse onderdanen, een zeilboot had overgenomen, die al in verband stond met een cocaïnetransport in 2020 dat resulteerde in 20 arrestaties en de inbeslagname van bijna 1.500 kilo cocaïne, en dat was achtergelaten in Spanje.

De vier verdachten vernieuwden het interieur van de boot, terwijl een vijfde, gevestigd in Marbella, constant contact met hen onderhield. Bij observaties werd er waargenomen hoe hij de inzittenden van de zeilboot van gereedschap en aluminium en houten platen voorzag. Eind november kreeg de zeilboot een nieuwe naam en begonnen twee van de verdachten te zeilen, hoewel ze hun toevlucht zochten in de haven van Tarifa na een storing. om proviand in te slaan voor de latere tocht naar Argentinië.

Onderschept bij Tarifa

Op het moment dat de boot Tarifa verliet, onderschepte de patrouilleboot Fénix V hem en na enkele uren zoeken ontdekten de politie en SVA-rechercheurs en de GOIT-leden een geheim compartiment, gemaakt met aluminium platen, dat zich onder een keuken bevond. kastje. In het compartiment vonden ze 28 pakketten met 56 kilo MDMA, verzegeld en bedekt met diesel om de geur te maskeren, en de agenten arresteerden vervolgens de drie mensen die in Marbella waren achtergebleven en die hadden meegewerkt aan het conditioneren van de boot.

Nieuwe drugsroute blootgelegd

Deze operatie brengt een nieuwe drugsroute aan het licht, waarbij de oorsprong van de drug Europees grondgebied is en de bestemming Latijns-Amerikaanse landen, waardoor de deuren naar een nieuwe markt worden geopend voor organisaties met miljoenen potentiële consumenten en ook de extreem hoge waarde van synthetische drugs in het Amerikaanse continent zou een andere reden zijn die de opening van deze nieuwe drugstransportroute zou verklaren.

Bron: La Sexta