Politie ontdekt minder wietkwekerijen

De politie heeft in 2018 minder wietkwekerijen opgerold dan het jaar ervoor. Het aantal daalde van 4670 kwekerijen in 2017 naar ‘slechts’ 3913 in het jaar 2018.

Meer wietkwekerijen in Noord Nederland

Opmerkelijk: in de Eenheid Noord-Nederland nam het aantal ontmantelde kwekerijen juist toe: van 404 in 2017 tot 436 vorig jaar. Kennelijk zijn ze er in het noorden later achter gekomen hoe je wiet kunt kweken.

Terugloop al jaren gaande

‘Het aantal opgerolde wietkwekerijen loopt al een aantal jaren terug’, zegt John Jespers, landelijk hennepcoördinator. ‘Ter illustratie: in 2014 ontmantelden we er nog 6006.’ Er zijn vermoedelijk meerdere redenen voor de afname. Jespers vermoedt dat het onder meer te maken heeft met de prioriteiten van de lokale driehoeken (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie). ‘Elke driehoek heeft te maken met een scala aan misdrijven. Zij moet – onder meer op basis van capaciteit – keuzes maken welke zaken worden opgepakt en welke niet.’

Helft capaciteit gaat op aan drugs

De helft van de capaciteit van de politie en het Openbaar Ministerie in Nederland wordt gebruikt voor drugs of drugs gerelateerde zaken. Hoeveel daarvan precies aan de groende plant wordt besteed is niet bekend.

Door Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *