Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Politie Spanje rolt drugslijn op

apr 11, 2023
Europese drugslijn opgerold

In Spanje is een cocaïnehandelroute ontmanteld van Zuid-Amerika naar Europa. In Spanje en Polen zijn negen mensen opgepakt, onder wie de leider van de organisatie, die in Spanje woont. Naast cocaïne handelde de bende in grote hoeveelheden marihuana en hasj die klaar lag voor latere distributie over het hele continent.

Al eerder gepakt

Onder de arrestanten in Polen is één van de organisatoren van een Europese zending van meer dan 3,2 ton cocaïne, verborgen in een zending ananaspulp in 2020.

De Guardia Civil heeft in samenwerking met de Poolse politie en Europol een criminele organisatie ontmanteld met negen gevangenen die zich voornamelijk bezighouden met internationale cocaïnehandel, hoewel ze ook marihuana en hasj in grote zendingen vanuit Zuid-Amerika en Afrika naar het hele Europese continent hebben vervoerd.

Het begon in 2014

Deze groep is in 2014 begonnen met het verschepen van verdovende middelen vanuit Noord-Afrika en Zuid-Amerika naar Europese landen als Polen, Spanje, Duitsland, Denemarken, Zweden, Zwitserland en Nederland. In hun onderzoek genaamd de ‘Tunguska-Bratva-operatie’, hebben de agenten geconstateerd dat de drug bij aankomst in Spanje in vrachtwagens werd geladen die de drugs door verschillende Europese landen vervoerden.

Drugslijn opgerold in Spanje

Eigen bestemmingen

Elke stof had een land van bestemming: zo werd de cocaïne geleverd aan Duitsland en Polen, marihuana werd gedistribueerd binnen Spanje, maar ook vervoerd naar Nederland en Zwitserland, terwijl hasj werd geleverd aan Denemarken.

Polen zorgden voor de organisatie

De structuur en logistiek van deze organisatie waren voornamelijk in Spanje gevestigd door burgers van Poolse afkomst samen met anderen van dezelfde nationaliteit die werkzaam waren als vrachtwagenchauffeurs voor internationale transportbedrijven.

Volgens schattingen van de met het onderzoek belaste agenten zou deze organisatie 940 kilo cocaïne en bijna 11 ton marihuana en hasj hebben gesmokkeld.

Huiszoekingen in beide landen

In beide landen werden gecoördineerde acties uitgevoerd voor zijn arrestatie. In ons land werden huiszoekingen gedaan in verschillende panden aan de Costa del Sol waarbij cocaïne, mobiele toestellen en dure auto’s in beslag werden genomen. Daarin werden vier mensen gearresteerd met Europese aanhoudingsbevelen en overlevering aan de Poolse autoriteiten. Bij deze acties werd de leider van de organisatie, gevestigd in Spanje, gearresteerd en in voorarrest genomen.

Afgereisd naar Polen

De Guardia Civil reisde ook naar Polen om ondersteuning te bieden aan de Poolse politie, waar ze vijf leden van de organisatie arresteerden. Allen worden beschuldigd van internationale drugshandel en deelname aan een criminele organisatie.

3,2 ton cocaïne

Onder de arrestanten in Polen is een van de organisatoren in 2020 van de verzending naar het Poolse land van meer dan 3,2 ton cocaïne, verborgen in een lading ananaspulp uit Zuid-Amerika en die in Duitsland aankwam. Deze zending werd bij die gelegenheid onderschept door Poolse rechercheurs, samen met de arrestatie van nog drie mensen.

Agenten van de Spaanse Guardia Civil en een eenheid van de gerechtelijke politie van Malaga hebben samen met het centrale onderzoeksbureau van de Poolse politie (CBSP) aan het onderzoek deelgenomen.