Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Probleem voor Utrechtse lachgas junkies

jul 11, 2022
slagroompatronen

D-Day voor de Utrechtse lachgas junkies, want vanaf vandaag heeft de gemeente Utrecht het lachgasverbod uitgebreid naar de wijken Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern, Zuid en Noordoost. Vanaf nu is het in deze wijken verboden lachgas te gebruiken. Ook wie tanks of ampullen bij zich draagt, kan worden beboet. Dat meldt de gemeente Utrecht. Weer een controletaak extra voor de stad waar meer BOA’s lopen dan boeven.

Al langer een verbod

Al eerder was dit verbod er in de stad voor de wijken Overvecht, West, Noordwest en Zuidwest. Voor deze wijken is vanaf 2020 voor een verbod gekozen omdat daar het meest sprake was van overlast. Volgens de gemeente laten de resultaten van eerdere verboden zien dat dit goed werkt tegen lachgasgebruik. Politie en handhavers gaan in deze wijken waarschuwen en boetes geven waar nodig.

Bijna heel 030

Met de toevoeging van het verbod in deze wijken is er alleen in de Binnenstad en in Oost nog geen lachgasverbod. De reden hiervoor is juridisch van aard, laat een woordvoerder van de gemeente weten: “Voor een gebiedsverbod moet aangetoond worden dat er overlast is. Dat is er in de twee overgebleven wijken veel minder en een verbod voor de hele stad lijkt ons juridisch niet houdbaar.” Dus in het weekend allemaal naar de stad, zegt de wet eigenlijk.

Landelijk verbod

Ondertussen is er ook een landelijk verbod op het gebruik van lachgas in aantocht. Dat gaat naar verwachting in 2023 in.