Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Proef gelegaliseerde kweek: de lijken uit de kast

jul 10, 2018
WietWiet (geen hennep!)

Nu de proef met gelegaliseerde wietkweek een beetje vorm begint te krijgen vanuit Den Haag, worden zachtjes de lijken uit de kast getrokken. Hou je vast.

De regering heeft met een brief van de ministers Grapperhaus van Justitie & Veiligheid en Bruins voor Medische Zorg en Sport officieel gereageerd op het adviesrapport van de ‘wietexperiment’ commissie Knottnerus.
Er worden aardig wat aanbevelingen van de commissie overgenomen. Zo moeten er voldoende soorten te beschikking komen voor de coffeeshopklanten, maar dit aantal zal blijven steken op ongeveer 15. Ook zegt de regering niet per direct te stoppen als de proef eindigt na 4 jaar, maar 4 jaar is ver weg en bovendien zit er dan een andere regering, dus dat is makkelijk roepen op dit moment.

Niet meedoen is sluiten voor coffeeshops

Als jouw coffeeshop zich in een proefgemeente bevindt, ben je verplicht om binnen de beleidsregels van de proef te handelen. Kiezen is er niet bij, dus als je niet mee wenst te werken dan kan je winkel op slot. Dit zegt de regering erover in de Kamerbrief:

“Het kabinet sluit zich aan bij het advies van de commissie en stelt, in verband met de beheersbaarheid en handhaafbaarheid, dat alle coffeeshops in een gemeente dienen deel te nemen. Coffeeshophouders moeten voldoen aan de voorwaarden van het experiment en de aanvullende lokaal gestelde voorwaarden. Met de bij amvb op te stellen eisen aan coffeeshophouders, wordt de mogelijkheid geboden om coffeeshops die niet aan deze eisen voldoen in het uiterste geval te sluiten.”

Opmerkelijk is wel dat er duidelijk een opening is voor nieuwe coffeeshops.

De deelnemende gemeenten die in de buurt van de landsgrenzen liggen moeten verplicht het zogeheten ingezetenencriterium handhaven, ofwel de verfoeide wietpas van oud-minister en bewezen onderzoeksfraudeur Ivo Opstelten (VVD). Daar zullen ze in Eindhoven, Tilburg, Venlo en dergelijke niet heel mee zijn, nadat ze zich om goede redenen van de wietpas bevrijd hebben.

Overigens duurt het nog wel een tijdje voor de proef kan starten van er moeten nog gemeenten worden uitgekozen en als die bekend zijn dan hebben de overheid en gemeenten tenminste een jaar voorbereidingstijd nodig.