Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Proef legalisering wietteelt mislukt

jul 5, 2018

Deze kop bewaren we, want die gaan we in de nabije toekomst nog een keertje gebruiken. De partijen die met hulp van een sprookjesfiguur – die ze zelf God noemen – regeren liggen nu al dwars in de coalitie.

Ze rollen (nog) net niet over tafel, maar het wietexperiment leidt opnieuw tot verdeeldheid binnen de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De christelijke partijen CDA en ChristenUnie staan lijnrecht tegenover de liberale partijen VVD en D66. Het blijkt hem vooral in het rapport te zitten dat de onafhankelijke commissie Knottnerus uitbracht. In dat rapport staat namelijk dat het experiment in veel meer dan zes tot tien gemeenten moet plaatsvinden wil het een kans van slagen hebben. In het coalitieakkoord is afgesproken dat er zes tot tien gemeenten gekozen zouden worden.
Daarnaast is de Knottnerus club van mening dat de proef – zoals afgesproken in het regeerakkoord – niet abrupt moet eindigen na vier jaar, maar door moet gaan als het een succes blijkt.

De vier partijen discussiëren over hoe ze nu precies om moeten gaan het advies van de onafhankelijke commissie-Knottnerus. Die bracht een rapport uit over hoe het experiment wetenschappelijk verantwoord kan worden opgezet.

De partijen CDA en Christenunie zijn benauwd dat het experiment vanzelf leidt tot het vrijgeven van softdrugs in heel Nederland. En de partijen wáren al geen echte voorstanders van het experiment. Want wiet is slecht, al is het in hun ogen door God bedacht.

Deugdelijk wiet experiment

VVD en D66 willen en wensen dat het experiment bruikbare wetenschappelijke resultaten oplevert die iets zeggen over de volksgezondheid en stijging of daling van de criminaliteit. “Wij willen een deugdelijk experiment dat kans van slagen heeft, zodat je er ook iets mee kunt straks”, zegt VVD-fractievoorzitter Dijkhoff tegen de NOS.

Fervent voorstander D66 houdt de andere partijen aan de afspraak uit het regeerakkoord, want ze houden zich zelf ook altijd netjes aan de afspraken, toch Pechtold? “We hebben als coalitie afgesproken dat er experimenten komen en nu ligt er een advies over hoe je dat geslaagd kunt uitvoeren”, zegt partijleider Pechtold. Ook hij wijst op het belang van bruikbare resultaten. “Of je voor of tegen bent: als je argumenten wilt dan moet je het goed doen.”

Geen resultaten wiet experiment

De commissie Knottnerus verklaart het wietexperiment op voorhand mislukt als er maar zes tot tien gemeenten meedoen aan de proef.Volgens de commissie levert het wietexperiment geen bruikbare resultaten op als er maar zes tot tien gemeenten meedoen, zoals in het regeerakkoord staat. De gemeenten die deelnemen moeten flink van elkaar verschillen. En er moet volgens de commissie met veel verschillende soorten wiet en hasj worden geëxperimenteerd, zonder een grens te stellen aan de sterkte. Redactie: een kleine stap in de juiste richting, al blijkt in de praktijk dat 15 soorten natuurlijk lang niet genoeg zal blijken en er straks illegaal toch weer wiet wordt aangeboden.

Verder is de commissie het niet eens met het besluit van het kabinet om sowieso de gelegaliseerde wietketen na precies vier jaar weer af te breken, ongeacht het resultaat. Een groot deel van deze adviezen gaat in tegen de overtuiging van CDA en ChristenUnie want die zien de proef nog liever gisteren dan vandaag gestopt want op een positieve uitslag zitten de God aanbidders niet te wachten.

Deskundigen van Knottmerus

In de commissie-Knottnerus zitten niet zo maar een clubje slimmerds, maar deskundigen op het gebied van volksgezondheid, verslaving, toezicht en handhaving, lokaal bestuur, criminologie en recht. Met het experiment wordt gedurende vier jaar wetenschappelijk onderzocht of het reguleren van wiet tot minder maatschappelijke problemen zoals criminaliteit kan leiden.

De ministers Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Bruins van Medische Zorg moeten volgende week namens het kabinet een voorstel doen aan de Tweede Kamer over hoe het wietexperiment eruit gaat zien.

Voorspelling wietexperiment

Wij doen graag een voorspelling. Volgende week gaat ze niet halen in Den Haag, dus zal de start van het experiment worden uitgesteld. Na het zomerreces komen de coalitiepartners nog eens bij elkaar en sluiten ze een compromis. Dit zal een verdeling inhouden over 25 gemeenten verspreid over het hele land. Daarnaast zullen ze afspreken dat er een tussentijdse evoluatie komt na twee jaar en wellicht nog een tweede een half jaar voor het wietexperiment afloopt. Wanneer beide evoluaties positief zijn dan zal er aan het einde na vier jaar overleg plaatsvinden over een mogelijke verlenging.

En dan de praktijk

Maar dat is de theoretische kant van het verhaal. De praktijk toont ons een heel ander verhaal. De wiet blijft illegaal voor de shops die niet meedoen in het experiment. Dus de criminaliteit daalt niet. Er worden evenveel kwekerijen ontdekt en opgerold en de coffeeshops die wél meedoen zijn verplicht om peperdure wiet aan hun klanten te proberen slijten. Die blijven massaal weg en de straathandel floreert als nooit tevoren.

Geheel legaliseren is de enige oplossing, vraag het maar eens aan een Canadees.