Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Proef wietteelt gaat door

jul 6, 2018
Cannabis toppenWiet (geen hennep!)

Nog voor de bobo’s uit Den Haag het pluche verruilen voor een paar weken luieren aan de Côte D’Azur hebben ze besloten dat de in het regeerakkoord opgenomen proef met legalisering van wiet. Toch moeten we kritisch kijken en echt niet meteen hoera roepen.

Een onderzoekscommissie rapporteerde dat de proef niet zal lukken als er niet in meer steden dan de voornomen zes tot tien plaats zal vinden. Toch komen er niet meer steden, maar de overheid gaat wel eenzelfde aantal steden waar de proef, die vier jaar duurt, niet zal plaatsvinden vergelijken met de proefsteden.

Het wiet-experiment moet een oplossing opleveren voor een kronkel in het Nederlandse gedoogbeleid. Wiet mag wel legaal worden verkocht, maar niet worden geteeld. Dat zorgt voor problemen: het werkt criminaliteit in de hand en een coffeeshophouder of koper werkt mee aan een half-illegale constructie. Nu mogen bepaalde mensen straks wel kweken en anderen weer niet.

Beperkt aanbod

De staatswiet zal in veel minder soorten beschikbaar zijn dan in het illegale circuit en wij denken dat de criminaliteit niet zal afnemen.

Slager keurt eigen wiet

Er komt een keuring om te zien of de legaal gekweekte wiet schoner en zuiverder is dan de illegale wiet. Maar de overheid gaat dat zelf onderzoeken en dat de overheid onder Grapperhaus onderzoeken manipuleert, dat weten we allemaal.

De legale wietteelt is al lange tijd een vurige wens van burgemeesters uit het zuiden van het land. Steden als Maastricht, Venlo, Breda, Tilburg en Eindhoven hebben al jaren te maken met de uitwassen van de criminaliteit die de illegale wietteelt oplevert.

Dagelijks worden boerenschuren vol wietplanten ontmanteld. De bendes die daar achter zitten, deinzen er niet voor terug om boeren, ambtenaren en zelfs burgemeesters af te persen of te bedreigen.