Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Psilocybine staat niet op de dopinglijst

jul 11, 2023
Topsport

Toen een bekende topsporter (naam bekend bij de redactie) bij ons een portie magische truffels bestelde, riep dat de vraag op of je als topsporter wel ongestraft magische truffels kunt snoepen. Om die reden namen wij contact op met de dopingautoriteit.

Het mag

En vooropgesteld of het slim is om tijdens je topsportcarrière jezelf tegoed te doen een truffels met de werkzame stof psilocybine, de stof staat niet op de dopinglijst. Topsporters kunnen dus met een gerust hart knettervaag worden doordeweeks op hun kamer in een sportcentrum. En dan in het weekend weer vrolijk deelnemen aan een grote wedstrijd.

Bedankt voor je vraag. De stof psilocybine staat niet op de dopinglijst

De Nederlandse dopingautoriteit

Paddo’s en truffels

Psilocybine is een psychoactieve stof die van nature voorkomt in bepaalde soorten paddenstoelen, ook wel bekend als “magic mushrooms” of “paddo’s”, maar ook in bepaalde truffel soorten. Wanneer psilocybine wordt ingenomen, wordt het in het lichaam omgezet in psilocine, de actieve vorm die verantwoordelijk is voor de psychedelische effecten. Psilocybine heeft verschillende effecten op het lichaam en de hersenen, waarvan sommige nog niet volledig worden begrepen.

Effecten van psilocybine op het lichaam en de hersenen

Bindt zich aan serotonine-receptoren

Psilocybine bindt zich voornamelijk aan serotonine-receptoren in de hersenen, met name aan de 5-HT2A-receptoren. Dit leidt tot veranderingen in de serotonine-signalering, wat van invloed is op de stemming, perceptie, cognitie en bewustzijn.

Veranderde perceptie en bewustzijn

Psilocybine veroorzaakt veranderingen in de perceptie van tijd, ruimte en realiteit. Gebruikers kunnen visuele en auditieve hallucinaties ervaren, kleurrijke patronen zien, veranderingen in de waarneming van vormen en afmetingen waarnemen, en een verhoogd gevoel van verbondenheid met de omgeving ervaren.

Verhoogde gevoelens van welzijn en empathie

Veel mensen ervaren tijdens het gebruik van psilocybine een verhoogde stemming, euforie en een gevoel van verbondenheid met anderen. Dit kan gepaard gaan met verhoogde empathie en openheid.

Verhoogde neuroplasticiteit

Psilocybine kan de neuroplasticiteit bevorderen, wat verwijst naar het vermogen van de hersenen om nieuwe verbindingen te vormen en te reorganiseren. Dit kan mogelijk verband houden met de therapeutische effecten van psilocybine bij aandoeningen zoals depressie, angststoornissen en verslavingen.

Veranderde activiteit in de hersenen

Onder invloed van psilocybine kunnen er veranderingen optreden in de activiteit en communicatie tussen verschillende delen van de hersenen. Functionele beeldvormingstechnieken, zoals functionele magnetische resonantiebeeldvorming (fMRI), hebben aangetoond dat psilocybine de connectiviteit tussen verschillende hersengebieden kan veranderen, met name die welke betrokken zijn bij het standaardmodusnetwerk (default mode network).

Effecten van psilocybine

De effecten van psilocybine zijn sterk afhankelijk van de dosis, de omgeving en de gemoedstoestand van de persoon. Gebruik van psilocybine moet altijd met de nodige voorzichtigheid en in een veilige omgeving gebeuren. Bovendien zijn er ook potentiële risico’s en bijwerkingen verbonden aan het gebruik van psilocybine, zoals angstgevoelens, verwardheid, veranderingen in de hartslag en bloeddruk, en risico’s op een ongunstige reactie bij mensen met bepaalde medische aandoeningen of die gevoelig zijn voor psychotische symptomen.

Topsport en psilocybine

Het gebruik van psilocybine of andere psychedelica door topsporters is een complex onderwerp en er is nog beperkt onderzoek naar gedaan. Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van psychedelica zoals psilocybine potentieel risico’s met zich meebrengt en mogelijk invloed kan hebben op de prestaties en het welzijn van topsporters. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

Juridische en ethische overwegingen

De juridische status van psilocybine varieert van land tot land en kan verboden zijn in de meeste sportorganisaties vanwege de opname op de lijst van verboden stoffen. Het gebruik van psilocybine kan leiden tot diskwalificatie of schorsing van competities en kan de reputatie van een sporter schaden.

Invloed op prestaties

Psilocybine is een psychoactieve stof die de perceptie, cognitie en bewustzijn kan veranderen. Dit kan leiden tot verminderde coördinatie, aandacht en reactiesnelheid, wat mogelijk nadelig kan zijn voor de prestaties van topsporters die behendigheid en focus vereisen.

Risico op negatieve effecten

Psilocybine kan intense psychologische ervaringen en emotionele effecten veroorzaken, zoals angstgevoelens, verwarring, paniek en paranoia. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor het mentale welzijn en de mentale veerkracht van topsporters, wat essentieel is voor hun prestaties en algehele welzijn.

Individuele gevoeligheid

Mensen reageren verschillend op psychedelica en individuele gevoeligheid kan variëren. Wat voor de ene persoon een positieve ervaring kan zijn, kan voor een ander negatieve effecten hebben. Het is moeilijk te voorspellen hoe psilocybine een specifieke topsporter zal beïnvloeden.

Onderzoek en begeleiding

Het onderzoek naar de effecten van psilocybine op topsporters is nog beperkt. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het gebruik van psychedelica een ernstige zaak is en dat topsporters die overwegen psychedelica te gebruiken, uitgebreid onderzoek moeten doen, professioneel advies moeten inwinnen en eventueel begeleiding moeten zoeken van experts op dit gebied.

Journalisten

Mochten er journalisten zijn die om onderzoeksredenen meer willen weten over het gebruik van magische truffels door topsporters en er wellicht een verhaal of documentaire in zien, neem gerust contact met ons op om te zien we elkaar van dienst kunnen zijn.