Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Razzia in Rotterdam met trotse buit politie

sep 19, 2022

Rotterdam – Een huurauto met daarin honderden ‘ponypacks’, zakjes met vermoedelijk cocaïne. Een auto met twee inzittenden waarin een vuurwapen lag. Een aanhouding voor een vermoeden van witwassen en voor duizenden euro’s aan openstaande belastingschulden. Zomaar een paar resultaten van de grote actie tegen ondermijning gistermiddag en –avond in Rotterdam-Zuid en het Rotterdamse havengebied.

Een leger aan medewerkers

Politie, Douane, Gemeente Rotterdam, Belastingdienst, Openbaar Ministerie, Koninklijke Marechaussee, Frontex en politie Antwerpen, hielden op donderdag 15 september in Rotterdam-Zuid en het Rotterdamse havengebied een grote ondermijningsactie. Ondermijning is een term voor de vermenging tussen de criminele onderwereld met de ‘gewone bovenwereld’. Denk aan een crimineel met een drugslab die een pand en dus een makelaar of verhuurder nodig heeft. Een crimineel die een verborgen ruimte in zijn auto wil voor het vervoeren van drugs of wapens heeft een garage nodig. Voor een schietpartij wordt vaak een vluchtauto gehuurd bij een autoverhuurbedrijf. Bij een ondermijningsactie speuren de overheden niet alleen naar strafbare feiten, maar verzamelen we ook zo veel mogelijk informatie over de wereld achter die strafbare feiten en kunnen we gelijk doorpakken als daar aanleiding toe is. Tijdens de actie kwam veel strafbaars aan het licht.

Controleplaats Waalhaven

In Rotterdam-Zuid en het havengebied waren agenten actief om voertuigen te selecteren en te begeleiden naar een controleplaats in de Waalhaven. Daar werden voertuigen, bestuurder en andere inzittenden onder de loep genomen door alle deelnemende instanties, elk vanuit hun eigen expertise. Daarbij werd gekeken naar alle mogelijke strafbare feiten, maar vooral op signalen die duiden op ondermijning.

Resultaten

Bij de actie zijn in totaal negen auto’s in beslag genomen. Acht door de Belastingdienst voor een openstaande schuld van in totaal 330.000 euro en één door de politie omdat het een zeer dure auto was, terwijl de eigenaar geen inkomsten had en ook geen andere logische verklaring voor dit dure bezit kon geven. Deze eigenaar is aangehouden op verdenking van witwassen. Twee andere mannen zijn aangehouden omdat in hun auto een vuurwapen werd gevonden. Deze aanhouding gaf aanleiding om door te pakken en een kapperszaak te doorzoeken. Daar zijn geen wapens aangetroffen.

Verpakte cocaïne

Daarnaast zijn drie mannen die reden in een huurauto aangehouden omdat, verstopt in de deurposten en het dashboard, enkele honderden ‘ponypacks’ zaten. Ponypacks zijn de verpakkingen van een gebruikershoeveelheid  cocaïne. Van deze mannen werden dure merkbrillen, net aangekochte dure merkschoenen en ongeveer 3000 euro in beslag genomen. De huurauto is inmiddels opgehaald door de verhuurmaatschappij. Ook is een persoon aangehouden voor het rijden onder invloed en een persoon die geen identiteitsbewijs bij zich had een valse naam opgaf. Later op het politiebureau bleek waarom, hij werd gezocht voor betrokkenheid bij een inbraak.

De politie spreekt van Ponypacks, maar dat is zoals zo vaak in hun persberichten feitelijk onjuist. De juiste naam is Pony Pak. Een papiertje waar je een poeder in kunt verpakken.

De trotse buit

Bij de actie is in totaal door de Belastingdienst en Gemeente Rotterdam ruim 52.000 euro geïnd en is verder een regeling getroffen voor het innen van 24.700 euro op een later moment. Er zijn diverse gebruikershoeveelheden verdovende middelen in beslag genomen en er is een grote hoeveelheid informatie opgehaald die gebruikt kan worden voor lopende onderzoeken.

Bron en foto politie.nl