Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Reset je brains met paddo’s

okt 17, 2017

Wetenschappers van het Imperial Collega Londen hebben in een onderzoek ontdekt dat depressieve patiënten die niet goed reageren op normale medicijnen baat kunnen hebben bij het gebruik van medicinale paddo’s.

Wetenschappers van het Imperial College London gebruikten psilocybin bij een kleine groep patiënten die worstelen met een depressie. Ze bestudeerden het effect van de stof, die in paddo’s voorkomt, op de hersenen. Op beelden van de hersenmonitoren was goed te zien dat de hersenactiviteit verandert bij het innemen van de stof en de proefpersonen meldden ook dat ze zich beter voelden dan voorheen.

,,Het is de eerste keer dat we kunnen laten zien wat het effect is van psilocybine. Je kan echt een grote verandering zien in hersenactiviteit”, stelt Robin Carhart-Harris, hoofd van het onderzoeksteam dat zich specialiseert in psychedelische middelen.

,,Een aantal patiënten beschreven dat ze voelden alsof ze een reset hadden gemaakt. Ze maakten vaak een vergelijking met een computer. De een zei dat het was alsof zijn harde schijf gedefragmenteerd was. De ander had het over een reboot.”

Dezelfde stof werd vorig jaar gebruikt tijdens een Amerikaans onderzoek van mensen met een vergevorderde staat van kanker. Hun angstgevoelens werden minder tijdens het gebruik van psilocybine.

Het Britse onderzoek wordt nu verder uitgebreid. De testgroep was nog te klein om met harde resultaten naar buiten te komen. Ook wijzen de artsen erop dat mensen niet op eigen houtje moeten experimenteren met het gebruik van hallucinogene paddenstoelen. Gedurende het onderzoek is er een nauwkeurige waarneming en bovendien wordt de dosering ook exact geregeld.