Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Slecht nieuws voor van Laarhoven

jun 20, 2017

BANGKOK/TILBURG – De Tilburgse voormalige coffeeshophouder, Johan van Laarhoven, is vanmorgen in Thailand ook in hoger beroep veroordeeld voor het verkopen van softdrugs in Nederland. Deze veroordeling is mede tot stand gekomen door onbegrijpelijke verzoeken van de Nederlandse justitie.

Zijn straf is wel verlaagd, van 103 naar 75 jaar, meldt nu.nl. In praktijk betekent dit dat Johan twintig jaar cel uit moet zitten onder mensonterende omstandigheden. De straf van zijn vrouw is verlaagd van twaalf naar zeven jaar en vier maanden.

Het Nederlandse onderzoek in deze strafzaak is afgerond. Het Openbaar Ministerie Zeeland West-Brabant zal deze maand volgens NRC vier personen dagvaarden omdat ze zich tussen 2008 en 2014 schuldig hebben gemaakt aan witwassen, valsheid en geschrifte en belastingfraude bij de exploitatie van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company (TGC). De verdachten hebben volgens het OM ook een criminele organisatie gevormd met het runnen van de coffeeshops in Den Bosch en Tilburg.

Van Laarhoven werd in november 2015 tot 103 jaar cel veroordeeld voor het witwassen van het geld dat hij met zijn Brabantse coffeeshops heeft verdiend de Thaise overheid ziet dit als drugsgeld, terwijl de handel in Nederland voor een coffeeshophouder volstrekt legaal is. Van Laarhoven houdt de Nederlandse staat verantwoordelijk voor die dramatische wending in zijn leven. Het Openbaar Ministerie vroeg Thailand in de zomer van 2014 zeer nadrukkelijk om een onderzoek te beginnen naar Van Laarhoven, die daar enkele jaren eerder was gaan wonen. Tien dagen later werd de nu 56-jarige Tilburger gearresteerd en de gevolgen bleken niet te overzien.